Suriname: nieuwe protesten op komst

Vakbondsleider Fred Derby heeft gisteren aangekondigd dat de protesten tegen president Wijdenbosch volgende week worden hervat.

Het Gestructureerde Samenwerkingsverband (GS) van oppositiepartijen, vakbonden en werkgevers, dat vorige maand tienduizenden betogers op straat kreeg, is de afgelopen week door Wijdenbosch' NDP in het defensief gedrongen. Dinsdag slaagde de regering erin een stemming over een nieuwe president en vice-president in het parlement te verhinderen.

Het GS wil de voormalig president van de Centrale Bank André Telting en Eddy Jharap, directeur van de Staatsolie, voordragen. Er kwamen slechts 25 parlementariërs opdagen, twee minder dan de 27 die eerder een motie van wantrouwen tegen president Wijdenbosch steunden. Dat was onvoldoende om over de kandidatuur te kunnen stemmen. Zolang er geen nieuwe president wordt gekozen, kan Wijdenbosch blijven zitten.

Een van de spijbelende Assembleeleden was Achmadali Djainullah van de BVD, die in 1996 naar Bouterse's NDP overliep, maar zich onlangs weer aansloot bij de oppositie. Djainullah zegt tegen de kandidatuur van André Telting te zijn en de gewezen Suralco-directeur Henk Ramdhin te prefereren, een van de oprichters van de BVD. De tweede `spijtoptant' is Lachmiperkash Tewari, lid van een eenmansfractie.

Het is onduidelijk waarom het duo nu weer is overgelopen naar de regeringscoalitie. Afgelopen week beweerde de Javaanse politicus Salam Somohardjo echter dat een zakenman hem 500 miljoen Surinaamse gulden, 850.000 gulden, heeft geboden om twee (andere) Assembleeleden van zijn partij Pertyaya Luhur over te halen voor Wijdenbosch te stemmen. Somhardjo, die zegt een video-opname van de omkooppoging te bezitten, ging niet in op het aanbod.

De NDP van Wijdenbosch en Bouterse, die na een jaar van hoogoplopende ruzies elkaar onder druk van de omstandigheden weer hebben gevonden, voerde de afgelopen week de druk op de oppositie op. Vorige week werden busjes indianen uit het binnenland aangevoerd om wegversperringen op te werpen en een petitie aan te bieden aan de president voor de ontbinding van het parlement. Zondagavond reden NDP-aanhangers in file toeterend door de straten van Paramaribo. Dinsdagochtend dromden driehonderd NDP-aanhangers samen in de Palmentuin, tegenover het parlement.

Wijdenbosch zelf verscheen zondag onverwacht op de televisie om aan te kondigen dat hij het parlement zou ontbinden en op 25 mei 2000 algemene verkiezingen zou uitschrijven. De oppositie heeft verbijsterd gereageerd.