Stroombeurs hortend van start

De stroombeurs APX komt schokkend op gang. Directeur B. den Ouden is zeer te spreken over de omzetontwikkeling. Beperkingen om stroom te im- en exporteren frusteren echter soms de handel. Netbeheerder Tennet denkt nog te weinig aan de dynamiek van een vrije stroommarkt en maakt te laat de dagelijkse beperkingen van het stroomnet bekend. Dit heeft er al toe geleid dat ingebrachte orders moesten worden teruggedraaid, waardoor enkele handelaren verliezen moesten incasseren. Die dekken het voorlopig met de mantel der liefde af. De handel lijkt ook last te hebben van het feit dat landen beperkingen opwerpen voor stroomimport. Tijdens de officiële opening van de beurs, riep minister Jorritsma van Economische Zaken gisteren alle marktpartijen op buitenlandse blokkades bij haar ministerie te melden. (ANP)