Selectie: Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de toenemende agressie in het openbaar vervoer naar aanleiding van een vandaag gepresenteerd rapport van de Vereniging van criminologen. Ned.2, 17.35-18.43u.

Nova. Het laatste nieuws uit Kosovo en een reportage over het verblijfcentrum voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Berichten uit de sloppenwijk. Derde aflevering over het dagelijks leven van kinderen in sloppenwijken geeft beelden van het vluchtelingenkamp in Balata, vlakbij de stad Nablus op de West Bank. Ned.1, 18.29-18.58u.

Vermeulen weet het beter. Volgens Bram Vermeulen zullen alleen mensen die een ultraviolet resistente huid, een stralingsbestendig lichaam, pollutie weerbare longen, van nature dove oren, een gifbestendige maag en een stressbestendig zenuwstelsel bezitten, overleven en kinderen krijgen. Hij gaat in op genetische manipulatie. Ned.3, 19.24-19.51u.

Zembla: Handel in hulp. Zie TV-vooraf. Ned.3, 20.50-21.25u.

Het andere gezicht. De droom uit de jaren zeventig van de maakbare samenleving is niet uitgekomen. De jaren negentig laat verslaafden, illegalen, daklozen, psychiatrische patiënten en hulpverleners, verweesd achter. Ned.1, 21.01-21.26u.

Rare streken: Paradijzen op aarde. Serie over zeldzame plaatsen op aarde waar de natuur er nog uitziet als in het begin der tijden. In Alaska bevindt zich een grote witte berg die door de indianen Denali wordt genoemd, maar bij de meeste mensen bekend staat als Mount McKinley. Om de berg leven elanden, kariboes en grizzlyberen. Canvas, 21.30-22.30u.

Werelden: Koehandel. Franse documentaire over heilige koeien in India en gekke koeien in Europa. Indiase hindoes die oude en zieke koeien verzorgen reageren op de massale afslachting van de veestapel en hoe Europa met de gekke-koeienziekte omgaat. Ned.1, 21.37-22.25u.

Roman Herzog – Abschied vom Bellevue. Portret van de aftredende bondspresident Roman Herzog die uitgroeide tot een populaire president. ARD, 21.45-22.30u.

The planets. Slot van een serie over het onderzoek van de mens naar ons zonnestelsel. Vanavond over de ontdekking van nieuwe planeetstelsels. BBC2, 22.00-22.50u.

Panorama. Over o.a. de Bijlmerramp en de risico's van vliegverkeer. VRT, 22.30-23.24u.

Weisser Mann, was tun? De arme landen in de wereld zullen hun schuld die ze bij de rijke landen hebben uitstaan nooit kunnen terugbetalen. Op de top van de G-8, die dit weekeinde in Keulen bij elkaar komen, zal worden gesproken over een gedeeltelijke kwijtschelding. ARD, 23.45-0.30u.

Auslandsjournal – Die lange Nacht. Thema-uitzending over de rol van koningshuizen in het moderne Europa naar aanleiding van het komende huwelijk tussen de Engelse prins Edward en Sophie Rhys-Jones. ZDF, 0.00-2.00u.

DRAMA

Becker. Eerste aflevering van een komische serie over de Amerikaanse huisarts John Becker (Ted Danson) die bot optreedt maar een hart voor zijn patiënten heeft. Ned.3, 20.20-20.50u.

KUNST

Stardust. De 45-jarige acteur John Malkovich praat o.a. over zijn filmrollen, regieplannen en huwelijk. Ned.3, 19.51-20.20u.

FILM

She-Devil (Susan Seidelman, 1989, VS). Meryl Streep debuteert verrassend in komische rol in even voorspelbare als moralistische verfilming van roman van Fay Weldon door regisseuse van Desperately Seeking Susan. Huisvrouw Roseanne Barr neemt medogenloos wraak op haar overspelige echtgenoot Ed Begley jr. en minnares Streep. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

. Full Metal Jacket (Stanley Kubrick, 1987, VS). In het havengebied van Oost-Londen gedraaide Vietnamfilm van maniakale perfectionist Kubrick bestaat uit twee verschillende films. De eerste drie kwartier gaat over de training van Amerikaanse rekruten tot radertje in een totalitair systeem. Dan maakt het strakke ritme plaats voor de anarchie van een leger dat niet meer gelooft in de overwinning. Kubricks visie op de oorlog is afstandelijk en misschien wel zielloos. Veronica, 22.25-0.30u., met reclame.

Loch Ness (John Henderson, 1995, Engeland/VS). Zie Film-vooraf. Ned.1, 23.05-0.39u.

The Beast with Five Fingers (Robert Florey, 1946, VS). Effectieve griezelthriller met flauw, door de studio afgedwongen slotakkoord. Hand van overleden concertpianist terrorisseert hebzuchtige nabestaanden, onder wie Peter Lorre. Luis Buñuel placht geruchten te ontkennen dat hij scenario-bijdragen had geleverd. ARD, 1.350-3.00u., zwart-wit, nagesynchroniseerd.

Man spielt nicht mit der Liebe (Hans Deppe, 1949, West-Duitsland). Lichtgewicht huwelijkskomedie vol misverstanden en afgunst. ZDF, 2.00-3.25u., zw.

International Velvet (Bryan Forbes, 1978, Engeland). Charmant maar teleurstellend vervolg op National Velvet (uit 1944) waarin het weesje Tatum O'Neal klaargestoomd wordt voor de Engelse Olympische ruitersequipe. Ook met Anthony Hopkins. Morgen, ARD, 10.10-12.00u., nagesynchroniseerd.

Mad about You (Lorenzo Doumani, 1988, VS). Komedie. Miljonairsdochter weegt bewonderaars. Morgen, RTL4, 13.20-15.10u., met reclame.

Gräfin Mariza (Rudolf Schündler, 1958, West-Duitsland). Verfilming van gelijknamige operette van Emmerich Kálmán, over liefde tussen gravin en rentmeester. Met Rudolf Schock en Hans Moser. Morgen, ZDF, 14.00-15.45u.

Partners (James Burrows, 1982, VS). Minder verheven parodie waarin rechercheur Ryan O'Neal undercover gaat als homoseksueel. Morgen, SBS6, 14.35-16.15u., met reclame.