Russen en NAVO dicht bij akkoord

Russische en Amerikaanse onderhandelaars zouden ,,in principe de meeste zaken vreedzaam hebben opgelost'', zo zei de Russische president Jeltsin vanochtend in Moskou. Russen en Amerikanen praten in Helsinki over de Russische rol in Kosovo. Jeltsin eist nog steeds een aparte Russische sector.

De NAVO staat op een verenigde commandostructuur en gunt de Russen geen eigen sector, maar hooguit een ,,zone van verantwoordelijkheid''. Volgens Vladimir Poetin, secretaris van Jeltsins veiligheidsraad, eisen de Russen ,,een zekere mate van onafhankelijkheid''. Morgen komen in Brussel de NAVO-ministers bijeen om op de hoogte te worden gebracht van de vorderingen in Helsinki.

De Russische VN-ambassadeur Sergej Lavrov verweet gisteren de vredesmacht KFOR dat er geen ernst wordt gemaakt met de demilitarisering van het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK. Generaal Michael Jackson, KFOR-bevelhebber, verzekerde een Servisch gehoor in het stadje Kosovo Polje gisteren dat hij binnen twee à drie dagen tot een akkoord komt met het UÇK.

Bij het plaatsje Zegra kwam het gisteren bijna tot een confrontatie tussen Amerikaanse mariniers en tweehonderd UÇK-strijders. Een dag eerder hadden zij geweigerd hun wapens in te leveren bij Franse troepen. Toen de UÇK-eenheid zijn opmars richting de stad Gniljane hervatte, stuitte ze op de mariniers. Die stonden toe dat UÇK'ers met hun wapens door het dorp Zegra marcheerden, maar zonder kogels in hun magazijnen. Even buiten het dorp werd de eenheid gedwongen de wapens in te leveren. Hun commandant werd met vijf medestrijders in de boeien geslagen. In Washington verklaarde een woordvoerder van het Pentagon dat KFOR inmiddels meldingen heeft gekregen over 90 massagraven. Gisteren werd een nieuw graf gevonden bij het dorp Bruznik met 60 lijken. In Berisht, even ten noorden van Priština, werd een ondiep graf gevonden met 60 lichamen. Rond de grafkuil lagen vuilniszakken met lijken. Britse troepen verzegelden gisteren het hoofdkwartier van de politie in Priština nadat ze daar een martelkamer aantroffen. Morgen vertrekken forensische experts van het Joegoslavië-tribunaal naar Kosovo. De terugtrekking van Joegoslavische troepen uit Kosovo verloopt nog steeds volgens plan, al hebben sommige eenheden door logistieke problemen een etmaal extra de tijd gekregen. Volgens een KFOR-woordvoerder hebben inmiddels 26.000 van de 40.000 Servische leger- en politietroepen de provincie verlaten.

De terugkeer van vluchtelingen uit Macedonië en Albanië lijkt niet te stuiten. Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie zijn inmiddels 3.000 vluchtelingen uit Macedonië en 18.000 uit Albanië teruggekeerd naar Kosovo. Negentien vluchtelingen zijn gewond geraakt door landmijnen. Ook twee Italiaanse soldaten stapten op een landmijn. Ten noorden van Prizren werden een Britse journalist en zijn Albanese tolk neergeschoten. (AFP, AP, Reuters)

Dossierwww.nrc.nl