Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Rabobank schrapt banen in Londen

De Rabobank gaat een fors deel van de activiteiten van Rabobank International in Londen staken om de hoge kosten terug te dringen. In een eerste aanzet worden 105 banen geschrapt. Volgens insiders komen op termijn nog eens honderd banen op de tocht staan.

Directievoorzitter M. Hulshoff heeft de `strategische heroriëntatie' vanochtend aan de medewerkers in Londen bekendgemaakt. In totaal zijn nu nog 800 medewerkers in Londen actief. ,,Onze activiteiten in de financiële markten worden tot een minimum beperkt om een goede dienstverlening aan de klanten te realiseren'', aldus een woordvoerder vanochtend. Activiteiten in de financiële markt voor eigen rekening behoren in elk geval tot het verleden.

De activiteiten die in Londen volledig worden beëindigd betreft de handel in valuta, internationale aandelen en obligaties. Diensten die op dit gebied voor `kernklanten' noodzakelijk zijn zullen vanuit Utrecht worden ondernomen. De handel in Nederlandse aandelen blijft wel in Londen gehandhaafd.

Rabobank International, de zakenbank van de Rabo, heeft in Londen momenteel 800 mensen werken. Welk deel daarvan op dit moment nog actief is op de financiële markten kon de zegsman vanochtend niet zeggen. Duidelijk is in elk geval wel dat het vertrek van mogelijk 200 mensen een forse aderlating is voor de financiële handel. Onder de 800 medewerkers worden het administratief personeel (circa 400) gerekend, ingehuurde automatiseerders, alsmede de medewerkers bij de meer traditionele activiteiten, zoals corporate finance (kredietverlening aan bedrijven).

Vorige week maakte bestuursvoorzitter H. Smits tijdens de ledenvergadering van Rabobank Nederland al bekend dat het kostenniveau bij de (gehele) bank sterk naar beneden moet, juist ook omdat de situatie op de financiële markten minder florissant is.

De gevolgen van de vandaag bekend geworden `heroriëntatie' voor de vestiging van Rabobank International in Utrecht worden volgens de bank momenteel nog besproken. Pas na de zomer zal duidelijk worden of er arbeidsplaatsen verdwijnen.

Rabobank International is met haar activiteiten in 1996 gestart. Het initiatief maakt deel uit van de strategie om ook grote klanten (vooral in de voedings- en agrisector) een compleet dienstenpakket aan te leveren. De kosten van het draaiende houden van een zakenbank zijn met name in Londen echter hoog. Ook andere Europese banken moeten banen schrappen.