Peking wijst uitleg aanval ambassade af

Een hoge Amerikaanse delegatie is er niet in geslaagd Peking ervan te overtuigen dat het bombardement op de Chinese ambassade in Belgrado, begin mei, een `noodlottige vergissing' is geweest.

Het persbureau Nieuw China meldt vandaag dat de Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Tang Jiaxuan, de uitleg van de Amerikaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Thomas Pickering ,,niet overtuigend en onacceptabel'' vindt.

In een vijf uur durende ontmoeting gaven Pickering en de door hem meegebrachte militaire specialisten en vertegenwoordigers van de CIA gisteren, met behulp van kaarten en ander bewijsmateriaal, hun Chinese gesprekspartners een toelichting over het hoe en waarom van de NAVO-aanval op de ambassade. Volgens de NAVO was het bombardement, waarbij drie Chinese journalisten om het leven kwamen en zeker 20 anderen gewond raakten, ,,een vergissing'', voortvloeiend uit het gebruik van verouderde plattegronden.

Het is geen verrassing dat China die uitleg niet accepteert. De aanval bracht massale anti-Amerikaanse en anti-NAVO protesten teweeg in verschillende Chinese steden. Ondanks herhaaldelijke verontschuldigingen van president Bill Clinton gelooft de meerderheid van de Chinezen dat de aanval een opzettelijke daad van agressie is geweest om China te kleineren en te onderdrukken. De gedachte dat een machtig land als de Verenigde Staten, die over de modernste militaire technologie beschikken, kaarten heeft gebruikt waarop de Chinese ambassade in Belgrado niet staat aangegeven, gaat er bij de meeste Chinezen niet in.

Hoe het na de afwijzing door minister Tang nu verder moet, is vooralsnog onduidelijk. China heeft geëist dat de VS een uitgebreid onderzoek naar het incident vrijgeven en dat degenen die ervoor verantwoordelijk zijn, worden gestraft. Tot die tijd heeft China alle onderhandelingen aangaande militaire samenwerking, de mensenrechten, wapenproliferatie en toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie WTO opgeschort.