MUZIEK

Holland Festival

Heiner Goebbels en het Ensemble Modern brengen een hommage aan de Duitse componist Hanns Eisler (1898-1962), waarbij de acteur Josef Bierbichler liederen zingt. 23, 24 juni 20u30 TTA Theater Westergasfabriek Amsterdam.

De Ring

Vanaf vanavond zijn de vier afleveringen van Wagners Der Ring des Nibelungen, zoals die wordt uitgevoerd in het Amsterdamse Muziektheater, gratis te zien tijdens een live-video-projectie in het Amsterdamse Oosterpark. Das Rheingold 17 juni 20u; Die Walküre 18 juni 18u; Siegfried 20 juni 17u30 en Götterdämmerung 23 juni 17u30.

Amerikaans Festival

Van 22 juni t/m 4 juli vindt in Amsterdam een gevarieerd Amerikaans Festival plaats onder de titel American Adventures. In het Concertgebouw klinkt veel Amerikaanse muziek, gespeeld door het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Leonard Slatkin, het Lincoln Jazz Orchestra (m.m.v. trompettist Wynton Marsalis), het Asko Ensemble, het Kronos Kwartet, het Arditti String Quartet, sopraan Sylvia McNair en pianist Philips Glass. Ook in het John Adams Instituut, het Bimhuis, het Filmmuseum, het Tropeninstituut, de Beurs van Berlage, Paradiso, het Stedelijk Museum, De IJsbreker, De Melkweg en Carré zijn er evenementen. Het festival wordt 4 juli 21u (de Amerikaanse feestdag The Fourth Of July) besloten met een optreden van het Concertgebouworkest in het Vondelpark.

Muziekfeest Middelburg

Van 19 t/m 26 juni vindt in de Burgerzaal van het Stadhuis, de Concertzaal en de Kloveniersdoelen in Middelburg een gevarieerd Internationaal Muziekfeest plaats onder artistieke leiding van Daniel Raiskin en met medewerking van een internationaal gezelschap gereputeerde musici. Klassieke kamermuziek, een kinderconcert met Frank Groothof (20 juni 19u) en een jazzconcert van Benjamin Schmid en Miklós Skuta. Kaartverkoop 0118-886870.

Erasmuskoor

Het Rotterdamse Erasmus Kamerkoor geeft olv Romain Bischoff twee concerten met Nederlandse muziek van Hendrik Andriessen (Missa splendor veritatis), Jacob ter Veldhuis (Sempre l'Amor en In Paradiso) en Boudewijn Tarenskeen (Lost, geschreven voor het Erasmuskoor). 20 juni 15u30 Paradijskerk, Nieuwe Binnenweg 25 Rotterdam en 27 juni 15u30 Dominicuskerk, Spuistraat 12 Amsterdam.

Steve Lacy/Roswell Rudd Quartet

Begin jaren '60 hielden sopraansaxofonist Steve Lacy en trombonist Roswell Rudd zich intensief bezig met de muziek van de toen nog levende Thelonious Monk. Bij deze reünie zal deze componist zeker weer op het programma staan, net als de even legendarische Herbie Nichols. Rudd en Lacy worden begeleid door bassist Jean Jacques Avenel en drummer John Betsch. 18 juni Grand Theatre Groningen, 19 juni BIMhuis Amsterdam.

Epitaph

De 3446 maten tellende jazzsymfonie van bassist Charles Mingus werd in Amerika pas in zijn geheel werd uitgevoerd in '89, tien jaar na de dood van deze componist. De dirigent die de symfonie toen leidde, de inmiddels 74-jarige Gunther Schuller staat deze keer voor de Nederlandse première aan het hoofd van het Trans Atlantic Jazz Orchestra, een 31-koppig gezelschap met o.a. Britt Woodman en Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore en Bobby Watson (saxofoons), John Hicks (piano) en Jesse van Ruller (gitaar). 17 juni Concertgebouw Amsterdam.

Bruce Springsteen

Herenigd met zijn E Street Band inclusief `Big Man' Clarence Clemons en gitaristen Miami Steve en Nils Lofgren brengt The Boss veel oud werk uit zijn Born To Run-periode. 19 en 20 juni Gelredome, Arnhem.

theatervoorkeur 18 juni t/m 24 juni.