Multimedia

Insecten

Vlinders, kakkerlakken, reuzenmieren: alles wat kriebelt en krioelt is bijeengebracht op Insecta, een website gewijd aan insecten van het Canadese entomologische museum, gelieerd aan de universiteit van British Columbia. Er is een stamboom waarin elk familielid gedetailleerd wordt besproken en een overzicht van insect–gerelateerde termen. Daarin worden begrippen uitgelegd als het overbekende cocon en het minder alledaagse maxilla (de tweede rij kaken bij `insecten met kaakwerktuigen'). Wie vindt dat de prachtig geïllustreerde site nog niet uitgebreid genoeg is of vragen heeft die er niet worden beantwoord, kan per e-mail vragen stellen en suggesties doen.

www.insecta.com

Streaming media

Een persoonlijke homepage mag tegenwoordig eigenlijk niet meer alleen tekst en foto's bevatten. Beeld en geluid zijn bijna een must. En dan moeten de filmpjes nog het liefst streaming zijn: beeldfragmenten zijn na enkele seconden meteen te zien in plaats van dat er eindeloos moet worden gewacht tot het downloaden ervan is voltooid. De virtuele gemeenschap Geocities biedt de mogelijkheid tot 5MB kosteloos streamingfilmpjes aan te bieden op persoonlijke websites voor een ieder die lid is (abonneren is gratis). Boven 5MB wordt er 5 dollar per maand gevraagd (tot 100MB). Voor wie de nieuwste familie-aanwas wereldwijd wil tonen.

www.geocities.com

Buitenkunst

Hoewel vakanties in het buitenland en dan met name de vliegvakanties steeds populairder worden, is er in Nederland gedurende de zomermaanden nog genoeg te beleven. Stichting Buitenkunst organiseert bijvoorbeeld op verschillende locaties activiteitenweekenden en -weken op het gebied van dans, theater, muziek, literatuur en beeldende kunst. Zo houdt de stichting een `dance & jazz'-, een `musica latina'- en een `saxofoon'-weekend. Tijdens deze doe-vakanties, speciaal voor jongeren georganiseerd, wordt in tenten overnacht. Een overzicht van de activiteiten is te vinden op de website van Buitenkunst. Hier is ook een tentoonstelling met foto's van vorig jaar.

www.buitenkunst.nl

Tunes

Een goed voorbeeld van een site waar beeld en vooral geluid zijn geïntegreerd is die van de muziekgemeenschap Tunes.com, een project van het Amerikaanse muziektijdschrift Rolling Stone. Deelnemers kunnen hier een profiel van zichzelf opstellen waarbij het mogelijk is geluidsfragmenten aan te bieden van hun favoriete artiesten. Ook kunnen bewoners van de digitale gemeenschap aangeven welke muziekstijlen favoriet zijn, waarbij te kiezen valt uit stromingen als jazz, oldies, alternatief of new age. Vervolgens wordt hun onder meer de gelegenheid geboden albums te recenseren. Niet-leden kunnen die recensies lezen en de database waarin duizenden artiesten en geluidsfragmenten zijn opgenomen doorzoeken. Bovendien is de dagelijkse rubriek met muzieknieuws voor iedere surfer toegankelijk.

www.tunes.com

Veiling

In navolging van het succesvolle Amerikaanse Internetveilingbedrijf E-bay en verschillende andere soortgelijke bedrijven is onlangs het Nederlandse Ubiedt geopend. Het bedrijf heeft dezelfde opzet als E-bay. Verkopers kunnen spullen inbrengen waarbij ze hun waar omschrijven en aanprijzen. Kopers kunnen vervolgens zoeken op trefwoord of per categorie en zijn in de gelegenheid een bepaalde periode op de gewenste producten als vinyl platen, edelstenen, sprookjesboeken en gokkasten te bieden. Ubiedt heeft een handige zwarte lijst met verkopers die onbetrouwbaar zijn. De betaling gaat nog niet via het web. Tot 1 juli kunnen geïnteresseerden hun spullen nog gratis in het bestand van Ubiedt laten opnemen, daarna gaat het geld kosten.

www.ubiedt.nl

Kunst

Alles wat te maken heeft met kunst in Nederland is te vinden op de portal 123Kunst. Deze portal is bedoeld voor kunstenaars èn kunstliefhebbers. Zo zijn er verwijzingen naar kunstopleidingen, kunstsites, restaurateurs en beurzen. Meest interessant is het gedeelte dat in samenwerking met KunstKontakt is opgezet: een database waarin cv's van kunstenaars en overzichten van het werk dat zij maken en te koop aanbieden opgenomen zijn. Wie op zoek is naar een kunstwerk kan hier zoeken en in contact treden met de kunstenaar voor een eventuele koop. De initiatiefnemers van 123Kunst hebben sinds kort ook een portal op het gebied van woninginrichting, 123Wonen. Hier gaat het van Feng Shui tot het milieuhuis en babykamermeubilair.

www.123kunst.nl en www.123wonen.nl

Informatie voor deze rubriek kunt u sturen naar Agenda NRC Handelsblad, Postbus 8987, 3009 TH Rotterdam, of e-mailen naar: agenda@nrc.nl