Kroonprins geeft IOC zijn ja-woord

Kroonprins Willem-Alexander is vandaag beëdigd als lid van het Internationaal Olympisch Comité.

Strak voor zich uitkijkend sprak Willem Alexander vanmorgen de Olympische eed uit, waarin hij onder meer beloofde ,,vrij te zullen blijven van politieke en commerciële invloeden''. Met deze gelofte bleek onlangs een aantal leden van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) moeite te hebben, getuige de schandalen rond de uitverkiezing van Salt Lake City, Sidney en Nagano als plaats voor de Olympische Spelen.

De beëdiging was het eerste agendapunt voor het IOC vandaag. Voor het voltallige comité nam Willem Alexander, als vierde in de rij van zes nieuw beëdigde leden, plaats achter het spreekgestoelte. Met een strakke blik keek hij de zaal in terwijl hij de eed aflegde en met de linkerhand de Olympische vlag vasthield. Vervolgens hing een stralende Olympisch voorzitter Samaranch ter bekroning een gouden medaille om zijn hals.

Over het lidmaatschap, waarover in de nasleep van de recente IOC-schandalen veel te doen is geweest, wilde Willem Alexander tegenover de pers geen uitspraken doen. Het werk voor het IOC ,,loopt al anderhalf jaar'', aldus de prins, ,,en de beëdiging van vandaag verandert daar niet veel aan''. Samaranch nodigde Willem Alexander vorig jaar tijdens de Olympische Winterspelen in Nagano uit om lid van het IOC te worden. Binnen het IOC neemt hij plaats in de solidariteitscommissie, die zich bezighoudt met de bevordering van sport, vooral in de minder ontwikkelde landen.

Het IOC-lidmaatschap van Willem Alexander was enige tijd omstreden wegens de schandalen rond de uitverkiezing van steden voor de Spelen. Voorzitter Samaranch sprak gisteren van een ,,ongekende, wereldwijde mediacampagne volgend op de ,,crisis die werd veroorzaakt door de uitverkiezing van Salt Lake City''. Samaranch zei in een toespraak bij opening van de zitting voorstander te zijn van hervormingen om deze ,,crisis aan te pakken'', maar hij stelde wel voorwaarden. Zo zegt Samaranch `nee' tegen ,,haastige hervormingen om critici een plezier te doen''. Daarnaast zegt hij `nee' tegen hervormingen die ,,de belangen van sommigen beschermen ten koste van anderen''. Samaranch zei niet wie hij hierbij op het oog heeft. Hij is zelf voorzitter van een commissie die hervormingen moet voorbereiden, de zogenoemde IOC 2000-commissie.

Tijdens zijn toespraak noemde Samaranch als voorbeeld van mogelijke hervormingen onder meer ,,atleten de mogelijkheden geven een prominente rol te spelen in de Olympische beweging en meer aandacht voor ,,Olympische opvoeding en de cultuur van vrede''. Aan het einde van zijn lange lijst kwam een voorstel: ,,Transparante, diepgaande en effectieve administratieve hervorming''. Ook hiervan werd geen concreet voorbeeld gegeven. Wel is de huidige IOC-vergadering als eerste in de geschiedenis openbaar en geheel door de media te volgen: een direct resultaat van de schandalen.

De IOC-bijeenkomst loopt door tot aanstaande zaterdag. De prins knoopt aan de vergadering een werkbezoek aan Zuid-Korea vast en zal onder meer zondag naar de bestandsplaats Panmunjon aan de Noord/Zuid-Koreaanse grens reizen waar Noord- en Zuid-Koreaanse troepen oog in oog staan. Beide Korea's zijn sinds de Koreaanse Oorlog (van 1950 tot 1953) formeel nog steeds in staat van oorlog. Deze week schoten Zuid-Koreaanse marineschepen een Noord-Koreaans schip naar de zeebodem tijdens een schermutseling in de grenswateren.