Kamer wil onderzoek lozen junks

Staatssecretaris De Vries (Koninkrijksrelaties) moet onderzoeken of de Antilliaanse overheid financieel betrokken is bij het `lozen' van Antilliaanse drugsverslaafden naar Nederland.

Dit zegt het Kamerlid Van der Knaap (CDA), die schriftelijk vragen aan De Vries heeft gesteld.

Gisteren bevestigde de algemeen directeur van de grootste Antilliaanse bank, E. Capriles, in deze krant dat hij sinds een half jaar ,,ongeveer 25'' vliegtickets voor Antilliaanse drugsverslaafden naar Nederland heeft betaald en dat ook andere zakenlieden op Curaçao betrokken zijn bij het financieren van tientallen tickets. De Antilliaanse Statenvoorzitter E. Cova beaamde dat hij het initiatief nam te bemiddelen tussen de zakenlieden en het afkickcentrum De Schakel bij Apeldoorn.

Dat de verslaafden slechts een enkele reis kregen ,,verbijstert'' Van der Knaap. ,,De commissie heeft in januari in aanwezigheid van Cova een afkickcentrum op Curaçao bezocht. Cova heeft hier toen met geen woord over gerept. Dat kàn natuurlijk niet.''

VVD-Kamerlid Te Veldhuis zegt ,,geschrokken''te zijn: ,,Dit is een oprotmaatregel. Uitverkoop van probleemjongeren.'' Hij wil dat De Vries volgende week uitlegt ,,hoe dit kan gebeuren zonder dat wij dit weten''.

Ten minste 13 verslaafden zijn inmiddels weggelopen uit de Schakel, dat in opspraak is sinds de directeur eind mei werd aangehouden op verdenking van ontucht. Naast uitleg over financiële betrokkenheid van de Antilliaanse overheid heeft Van der Knaap staatssecretaris De Vries daarom schriftelijk gevraagd waar zij nu verblijven, hoeveel verslaafden in totaal zijn weggelopen en hoeveel er naar Nederland zijn gekomen.

Fractievoorzitter P. Rosenmöller (GroenLinks) noemt het zorgwekkend dat De Schakel ,,zich zo weet te positioneren dat zij niet gecontroleerd wordt''. Hij verwijt de Inspectie voor de Gezondheidszorg een ,,te formele'' benadering van De Schakel. Volgens de Inspectie is nog niet duidelijk of zij bevoegd is tot een onderzoek.

Bronnen bij de gemeente Apeldoorn bevestigden vanmorgen dat de sociale recherche inmiddels een onderzoek naar De Schakel heeft ingesteld.

Staatsecretaris De Vries was vanmorgen wegens een bezoek aan Curaçao niet bereikbaar voor commentaar. Een woordvoerster van de Antilliaanse overheid ontkende vanmorgen met klem iedere betrokkenheid. ,,Er is géén geld naar het initiatief gegaan.''