Jan Ullrich dreigt Tour te missen door knieblessure

In de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland stapte oud-Tour-winnaar Jan Ullrich gisteren met een knieblessure af. Waarschijnlijk mist hij ook de Ronde van Frankrijk.

,,Theoretisch heb ik altijd nog een kans om de Tour te winnen. We moeten de komende dagen afwachten.'' Enkele uren nadat Jan Ullrich als gevolg van een hardnekkige knieblessure was afgestapt in de Ronde van Zwitserland, speculeerde de Duitse renner van Team Deutsche Telekom in een hotel in het centrum van Lausanne over zijn kansen op de eindzege in de Tour de France. De sombere blik op zijn sproetengezicht maakte duidelijk dat Ullrich maar al te goed beseft dat hij geen schijn van kans maakt om op 25 juli in Parijs met de gele trui op zijn schouders op het erepodium op de Champs-Elysée te staan.

Succes in Frankrijk is voor Ullrich dezer dagen verder weg dan ooit. Want, zo moest hij gisteravond toegeven op een persconferentie, het is zelfs maar de vraag of hij 3 juli in Le Puy du Fou aan de start verschijnt. Vandaag laat hij in het medisch centrum van de universiteit van Freiburg zijn rechterknie onderzoeken. Het gewricht plaagde hem dinsdag in de proloog en gisteren in de tweede etappe van de Ronde van Zwitserland.

Ullrich (25) heeft last van een meniscus in zijn rechterknie, sinds hij eind mei ten val kwam in de Ronde van Duitsland. Deze etappekoers was na vele jaren nieuw leven ingeblazen als gevolg van de Tourzege van Ullrich in 1997.

,,Maandag moet Jan helderheid hebben'', zei ploegleider Walter Godefroot. Waarschijnlijk valt die dag de beslissing dat Ullrich thuisblijft. Ploegarts Heinrich durfde zich gisteravond nog niet te wagen aan een voorspelling over Ullrichs kansen op deelname aan de Tour. Zelfs wanneer de knie snel herstelt, mist Ullrich de noodzakelijke kilometers om de Tour tot een goed einde te kunnen brengen.

Dinsdag begon de kopman van Telekom met de zere knie aan de zes kilometer lange tijdrit door het centrum van Solothurm. Hij eindigde op 22 seconden van winnaar Laurent Jalabert. De knie verhinderde Ullrich voluit te gaan. Ook 's avonds had hij veel pijn. En gisteren was het bij de start van de tweede etappe naar Lausanne niet veel beter gesteld. Aan het begin van de middag, bij de eerste ravitaillering op zeventig kilometer van de start, stapte hij langs het Meer van Neuchâtel van de fiets.

Team Deutsche Telekom beleeft de woeligste periode in zijn achtjarige bestaan als wielersponsor. Begin deze week verscheen een artikel in het Duitse blad Der Spiegel waarin de ploeg wordt beticht van systematisch gebruik van het eiwithormoon EPO en groeihormonen. Daarmee werden ook vraagtekens gezet bij de Tourzege van Ullrich in 1997. Het nieuws dat door Telekom als ,,fantasieverhaal'' werd bestempeld, heeft Ullrich zeer aangegrepen.

Net zoals het bericht van maandag waarin stond dat zijn teamgenoot Jens Heppner door een auto was aangereden en met een gebroken sleutelbeen in het ziekenhuis was beland. En gisteren ging de Italiaanse renner Giuseppe Guerini van Telekom op zeven kilometer voor de finish in Lausanne onderuit. Overigens zonder ernstige gevolgen. ,,Ik wist niet wat ik hoorde; Guerini op zeven kilometer van de streep op zijn donder'', sprak Godefroot.

,,Ge hebt regen en zonneschijn. Wij hebben geen regen maar storm'', vatte de Belgische ploegleider de gebeurtenissen van de afgelopen dagen samen. ,,We hebben alles tegen''. Aanvankelijk wilde Godefroot nog een paar dagen in Zwitserland blijven, maar door alle misère keerde hij vanochtend vroeg terug naar huis. Ook Jan Ullrich trok toen de deur van kamer 330 in hotel Alpha in Lausanne achter zich dicht. Hij was een teleurstelling rijker. Aan assistent-ploegleider Rudy Pevenage de taak een zwaar gehavende Telekom-ploeg naar de finish te leiden.