Iran, Egypte en de Islamboulistraat

De Khaled Islamboulistraat in Teheran blijkt een geducht obstakel voor normalisering van betrekkingen tussen Iran en Egypte.

Khaled Islambouli werd in 1982 in Egypte terechtgesteld wegens zijn aandeel in de moord op president Anwar Sadat - de president die in 1979, het jaar van de Islamitische Revolutie in Iran, vrede sloot met Israel. Het was indertijd dus niet verwonderlijk dat de Iraanse revolutionaire autoriteiten, die na de Egyptisch-Israelische vrede de diplomatieke relaties met Kairo hadden verbroken, een straat naar hem noemden. Egypte vond het niet leuk, en dat was de bedoeling.

Maar de tijden zijn ingrijpend veranderd, zelfs in Iran. Daar zetelt nu een regering die niet meer, zoals in de beginjaren van de Islamitische Revolutie, zich vermeit in een zelfgekozen isolement, maar juist pragmatisch toenadering zoekt tot de buitenwereld. President Khatami en zijn minister van Buitenlandse Zaken zijn er inmiddels in geslaagd de relaties met Europa en de meeste Arabische landen te normaliseren. En nu is Egypte aan de beurt.

Eind vorige maand zei de Egyptische president Mubarak dat hij daartegen geen bezwaar had ,,op voorwaarde dat er geen sprake is van inmenging in de interne aangelegenheden'', wat sloeg op de Islamboulistraat. ,,Kan een straat werkelijk een obstakel zijn voor vriendschappelijke relaties tussen twee landen?'', vroeg de liberale krant Iran Daily zich vervolgens af. Maar 1 juni antwoordde de Iraanse parlementsvoorzitter Ali Akbar Nateq-Nuri op een vraag of Iran bereid was de straatnaam te veranderen dat ,,de kwestie overweging verdient''. ,,Iraanse functionarissen hebben altijd besluiten genomen op basis van de waardigheid en belangen van het land'', zei hij.

De uitspraak was des te interessanter omdat Nateq-Nuri een van de leiders is van de conservatieve factie in Iran, die waar zij maar kan, president Khatami dwarszit. De Egyptische minister van Buitenlandse Zaken zag dan ook ,,een stap in de juiste richting en een geruststellende stap''. Hij meende dat de komende periode ,,veel'' kon worden verwacht tussen Egypte en Iran.

Maar zo gemakkelijk zou het niet gaan. Radicale Iraanse kranten vielen over Nateq-Nuri heen. Er werd gesproken van ,,een daad van verraad jegens de islam en de revolutie''. Een groep militante activisten is nu begonnen een groot portret van Islambouli te schilderen op de blinde muur van een gebouw in de straat – Iraniërs zijn gretige muurschilders. De schildering moet morgen worden onthuld, na het Vrijdaggebed. (Wordt tezijnertijd vervolgd)