Internationale beurzen

FRANKFURT

Op de beurs van Frankfurt noteerde de Dax-index van belangrijkste aandelen vanmorgen 42,78 punten (0,8 procent) hoger op 5424,03 punten.

Siemens, dat vanmorgen een langverwachte gezamenlijke onderneming aankondigde met het Japanse Fujitsu in pc-productie, was een van de belangrijkste stijgers.

PARIJS

De beurs van Parijs moest het vanmorgen doen met iets bescheidener koersstijgingen. Kort na het middaguur noteerde het CAC-koersgemiddelde van de veertig belangrijkste aandelen een winst van 15,12 punten (0,34 procent) op 4496,96 punten.

LONDEN

De procentuele winst op de beurs van Londen was kort na twaalven precies gelijk aan die in Frankfurt (0,34 procent). Het FTSE-koersgemiddelde van de belangrijkste aandelen noteerde 22,4 punten hoger op 6527,3 punten. De Londense beurs profiteerde van de positieve ontwikkelingen in Azië en de Verenigde Staten.

NEW YORK

Wall Street heeft gisteren een aardige winst geboekt. De Dow Jones-index sloot 189,96 punten (1,8 procent) hoger op 10.784,95, dankzij gunstige cijfers over de Amerikaanse economie. Voor het begin van de handel was bekendgemaakt dat de Amerikaanse consumentenprijzen in mei niet waren veranderd ten opzichte van de maand ervoor. Er was rekening gehouden met een stijging van 0,2 procent. De beleggers waren uitermate ingenomen met de vermindering van de kans op hogere rente in de VS. De financiële fondsen draaiden het best.

Al na tien minuten handelen stond de beursindex op 120 punten winst. De stemming bleef goed, zeker nadat bekend werd dat de industriële productie minder hard is gegroeid dan gedacht. De inflatie blijft laag, wat de Amerikaanse centrale banken kan weerhouden van een renteverhoging.

AZIË

De aandelenkoersen op de beurs van Tokio zijn vandaag aardig omhoog gegaan. De Nikkei-index steeg met 260,27 punten 17.470,45. De stijging, 1,5 procent, vond plaats in navolging van de gang van zaken op de New Yorkse beurs. Het elektronicaconcern Fujitsu was in Tokio een uitschieter na de bekendmaking dat het samen met het Duitse Siemens personal computers gaat maken.

Wall Street had ook z'n invloed op de andere beurzen in Azië, hoewel dat in Zuid-Korea wel meeviel. Daar steeg de beursindex met 0,3 procent. Australië was meer onder de indruk van de Amerikaanse aandelenkoersen met een stijging van 1,3 procent. In Hongkong stond de index het middaguur zo'n 1,5 procent hoger.