Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Inflatie in VS valt mee, beurs stijgt

De Amerikaanse inflatie is in mei gelijk gebleven na een scherpe stijging een maand eerder. Hierdoor is de kans op een renteverhoging afgenomen. De beurs in New York reageerde onmiddellijk positief.

De consumenprijzen-index (cpi) bleef in mei gelijk, nadat deze in april nog met 0,7 procent was gestegen. De zogenoemde `kern-index', waarvan de beweeglijke voedsel- en energiesector zijn uitgesloten, steeg met 0,1 procent. Analisten hadden voor beide indexen een stijging met 0,2 procent verwacht. De Amerikaanse inflatie op jaarbasis kwam in mei uit op 2,1 procent.

De Dow Jones Index van industriële aandelen steeg in een reactie op de inflatiecijfers met 189,96 punten naar 10.784,95, een stijging met 1,79 procent.

Ofschoon bij de scherpe stijging van de prijsindex in april speciale factoren een rol speelden, zoals de stijging van de prijzen van olie, tabak en kleding, nam toch de onrust op de financiële markten over een mogelijke oververhitting van de Amerikaanse economie toe.

Veel beleggers waren uitgegaan van een renteverhoging door de Federal Reserve, wanneer het beleidscomité van de Fed op 29 en 30 juni bijeenkomt.

De hoorzitting in het Amerikaanse Congres met Fed-voorzitter Al Greenspan vandaag zal mogelijk een aanwijzing geven over zijn visie op een eventuele noodzaak van renteverhoging. ,,Dit zal zeker het debat bij de centrale bank verhitten. Iedereen zal nu net zo uitkijken naar de uitspraken van Greenspan als naar de nieuwe Star Wars film'', aldus chef-econoom Anthony Chan van Banc One Investment Advisors.

Sommige beleggers voorspellen nog steeds een renteverhoging door de Fed eind deze maand. Maar de verhoging zou volgens hen door de meevallende inflatie bescheiden kunnen zijn, dat wil zeggen een kwart procentpunt in plaats van een half procentpunt.

Volgens hoofd aandelenstrategie Peter Landini van Fremont Funds is een verhoging met een kwart procentpunt al in de koersen verwerkt. (Reuters)