Holland Festival naar de rechter

Het Holland Festival eist vrijdag in een kort geding tegen de FNV/Kiem en de Nederlandse Toonkunstenaarsbond dat een aantal afgezegde concerten van omroeporkesten doorgaat. Het Holland Festival vindt dat het door de CAO-actie van de orkesten onevenredig zwaar wordt getroffen. Het gaat om optredens van het Radio Kamerorkest, het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest, dat muziek speelt van Brian Eno, de hoofdgast van het festival. ,,Wij en het publiek dreigen de dupe te worden van een conflict waarin wij geen partij zijn'', zegt woordvoerder Verstraeten. De omroeporkesten, die zaterdag een protestconcert op de Dam in Amsterdam geven, willen salarisverhoging, een betere vergoeding voor het onderhoud van hun instrumenten en verlaging van de werkdruk. (ANP)