Hockeybond stelt omstreden shoot-regel bij

Na vier dagen de kaken stijf op elkaar te hebben gehouden doorbrak de hoogste baas van de internationale hockeyfederatie (FIH) vandaag het stilzwijgen. Getergd door alle kritiek op het shoot-experiment kondigde voorzitter Juan Angel Calzado aan de regel na het toernooi om de Champions Trophy deels terug te draaien. ,,De interpretatie van de regel is wellicht te ver doorgeschoten'', gaf de Spanjaard schoorvoetend toe.

Schuldbewust somde Calzado vandaag de negatieve effecten op nu balcontact met voet of been is toegestaan in Brisbane: minder doelpunten, minder strafcorners en een klap voor het aanvalsspel. ,,Vraag is of de voordelen opwegen tegen de nadelen. We moeten op zoek naar een middenweg. Het laatste wat we willen is de schoonheid uit het spel halen.''

Calzado kondigde aan dat de FIH binnen twee weken het experiment in Brisbane grondig zal evalueren. Bij het Europees kampioenschap voor mannen (september) en vrouwen (augustus) gelden gewoon weer de oude regels. ,,Maar we blijven zoeken naar manieren om onze sport aantrekkelijker te maken voor een groter publiek.''

Van een mislukt experiment is volgens Calzado geen sprake. Verheugd stelde hij vast dat in Brisbane minder spelonderbrekingen te zien zijn, wat de snelheid van het spel ten goede komt. Calzado wil dan ook vasthouden aan de regel die bepaalt dat van een overtreding geen sprake is in geval van `onopzettelijk' en/of `onbeduidend' balcontact met voet of been. ,,En wanneer de aanvallende partij er geen voordeel van heeft.''

Calzado sprak de suggestie tegen als zou de FIH overstag zijn gegaan onder druk van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). ,,Maar hockey moet zich permanent blijven ontwikkelen, willen we deel blijven uitmaken van de olympische familie'', waarschuwde de Catalaan. ,,Sport evolueert in snel tempo. Hockey mag en kan niet achterblijven.''

De ontboezeming van Calzado kwam een dag nadat Nederland en Spanje maar weer eens aantoonden hoe rampzalig de gevolgen van het shoot-experiment zijn voor het (top)hockey. Technische hoogstandjes waren gisteren een zeldzaamheid in de reprise van de WK-finale in Utrecht. Tekenend voor de armoede in het kille State Hockey Centre (vijf graden Celsius) was het feit dat alleen verdedigers zich wisten te onderscheiden.

Tegen Spanje besloot bondscoach Maurits Hendriks tot een tactische omzetting die hij al veel eerder had moeten doorvoeren: centrumspits Teun de Nooijer op linksmidden. Het wonderkind van het Nederlandse hockey kan op die positie zijn snelheid kwijt. Ook krijgt De Nooijer op het middenveld de ruimte om het aanvalsspel van creatieve impulsen te voorzien. Als diepste spits loopt hij telkens in een fuik, zeker nu verdedigers door de nieuwe shoot-regel hem eenvoudig de voet kunnen dwarszetten.

Als dank voor de tactische vondst bezorgde De Nooijer de geplaagde coach diens eerste overwinning in Brisbane, 1-0. Na een vlotte combinatie met spits Eikelboom, De Nooijers plaatsvervanger in de punt van de aanval, en clubgenoot Buma rondde de Bloemendaal-middenvelder fraai af.

Dankzij de zege houdt titelverdediger Nederland, gisteren opnieuw zonder Lomans (ontstoken pols) en Windt (onwillige kuitspier), uitzicht op een plaats in de troostfinale. Zuid-Korea mag zondag in de finale proberen gastland Australië af te troeven. Nederland speelt morgen in het laatste groepsduel tegen het armetierige Engeland, dat gisteren Pakistan met 2-0 verraste. Bij winst op de Britten wacht Nederland zondag een duel tegen Spanje of Pakistan.

Van opluchting wilde Hendriks gisteren niet weten. ,,Want we hebben nog twee wedstrijden te spelen en wat we vandaag hebben laten zien was niet mooi.'' Een eventuele bronzen medaille beschouwt de voormalige assistent niet als een troostprijs. ,,Dat zou te arrogant zijn. De rest van de wereld werkt de ballen uit z'n broek om hier optimaal te presteren.''

Natuurlijk had Hendriks de schampere geluiden vanuit Nederland opgevangen over zijn debuut op het hoogste niveau. Twee nederlagen (tegen Korea en Australië) en één gelijkspel (Pakistan) spreken niet in het voordeel van de coach die zo graag de geest van zijn succesvolle voorganger Roelant Oltmans wil verdrijven. ,,Maar kritiek hoort erbij'', constateerde Hendriks droogjes.

Om het tij te keren arrangeerde Hendriks woensdagavond een groepsgesprek met de voltallige selectie. Over de inhoud wilde hij niets kwijt. Slechts drie kwartier nam het spoedberaad volgens aanvoerder Stephan Veen in beslag. ,,Topsporters draaien niet om de hete brij heen. We waren er snel uit.'' Vandaag zocht de ploeg vertier buiten Brisbane. Hendriks, grijnzend: ,,Op een berg, want we hebben het dal nu wel gehad.''