Geen trein? Even bellen

Een stroomstoring trof in de ochtendspits het treinverkeer tussen Amsterdam en Utrecht. Een impressie.

Twee minuten over half negen, station Duivendrecht: ,,Door een stroomstoring is er helaas geen treinverkeer mogelijk...'' De passagiers op het perron houden hun adem in. ,,...tussen Amsterdam en Alkmaar.''

Ooh, Alkmaar. De meeste mensen moeten in de richting Utrecht. Maar dan, drie minuten over half negen: ,,Door een stroomstoring is er helaas geen treinverkeer mogelijk.'' Tussen? Nee, niks tussen. De trein die klaar staat om naar Nijmegen te gaan, gaat niet.

De deuren gaan open, de passagiers stappen uit en zouden hier mensen van Libertel of Ben zijn, ze zouden juichen: iedereen pakt de mobiele en begint te bellen. Ja, Sandra/Mariel/Marieke, wil je Carla/Hendriks/Johan waarschuwen dat ik...''

Bij de middelste deuren staan de conducteurs. ,,Zal ik kijken of er een alternatief voor u is?'', zegt één van hen tegen de mensen die komen klagen. Ze heet Greta Ros, ze moet met tienen zijn geslaagd voor de cursus omgaan-met-agressie. ,,Als u nou de metro naar het Centraal Station pakt, dan kunt u daar eh.. even kijken, de trein van elf over...''

De storing blijkt bij Breukelen te zitten. ,,Wat doe ik dat toch weer leuk hè'', zegt Greta Ros tegen haar collega's — twee mannen. ,,Als je maar rustig blijft'', zegt ze. ,,En altijd de deuren opengooien hè.''

Even voor negenen gaat haar telefoon. ,,Stapt u maar in,'' roept ze over het perron. ,,We gaan.'' En tegen haar collega's: ,,We mogen door rood.'' ,,Jaja'', zeggen die. ,,En dan staan we straks dus stil in het weiland.''

Op het voorste balkon, vlak achter de machinist, staat een man met gouden ringen in zijn oren druk te zwaaien. ,,Kunnen we u helpen?'', vraagt Greta Ros.

,,Ik kom te laat'', roept de man. ,,Ik krijg problemen.'' Hij laat een papier zien waarop van minuut tot minuut zijn reisschema staat, van Heerhugowaard naar Almelo. ,,Ah, ik zie waar u vandaan komt'', zegt Greta Ros. ,,Ik maak een briefje voor u.''

Hij komt uit de penitiaire inrichting Westlinge. Hij is zonder begeleiding op reis naar de penitiaire inrichting Niendure. ,,Ik neem het ruim'', zegt Greta Bos. ,,Ik heb geen idee hoe laat u er zult zijn.''

In Utrecht begint de ellende pas echt: alle aansluitingen zijn weg of vertraagd.