GALERIE

Tracey Moffatt

De fotoserie die de Australische Tracey Moffatt onder de titel Laudanum presenteert in Torch Gallery is geïnspireerd op negentiende-eeuwse fotografie en afgedrukt volgens de oude techniek van de handmatige fotogravure. De negentien foto's vertellen samen een tragisch verhaal over een aan het medicijn laudanum verslaafde vrouw en haar dienstmeisje. T/m 3 juli, Lauriergracht 94, Amsterdam. Do t/m za 14-18u.

Jennifer Tee

In de grote zaal van Bureau Amsterdam heeft Jennifer Tee een droomachtig environment ingericht dat de bezoeker kan bereiken via een plantenjungle. De installatie Down the Chimney is een kijkvaring in een fantasiewereld. Decorstukken, foto's, videoprojecties en sculpturen zijn samengevoegd tot één groot kunstwerk. 20 juni t/m 22 aug, Rozenstraat 59, Amsterdam. Di t/m zo 11-17u.

Yvonne Fontijne

De videoloop Natural Walk van Yvonne Fontijne is een geabstraheerd beeld van een lopende mens. Het werk vormt een van de eerste bijdragen aan Fontijnes bewegingsbibliotheek die uiteindelijk over alle mogelijke menselijke bewegingen zal gaan beschikken. T/m 24 juli in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam. Di t/m za 13-18u. Gelijktijdig zijn in de achterruimte van de galerie tekeningen te zien van o.a. Rob Birza, Atelier van Lieshout en Matthew Monahan.

Koelewijn/Eliasson

Job Koelewijn en Olafur Eliasson hebben met elkaar gemeen dat zij zich beiden richten op de fysieke ervaring van de toeschouwer. Koelewijn prikkelt de zintuigen onder meer door gebruik te maken van geurende materialen als babypoeder en bouillonextract, Eliasson betrekt natuurlijke elementen als water, wind en licht in zijn werk. In De Appel maakten de kunstenaars een gezamenlijke presentatie. T/m 22 aug, Nieuwe Spiegelstraat 10, Amsterdam. Di t/m zo 12-17u.

1:2000

In aansluiting op Panorama 2000, een tentoonstelling die alleen vanaf de Domtoren te zien is, organiseert Kunstcentrum De Begane Grond een expositie over schaal en maat. 1:2000 omvat foto's, video's, cd-roms, beelden en maquettes van kunstenaars als Henk Klok, Martin Luijendijk, Maurice van Tellingen, Monique Kwist en Pauline Prior. 20 juni t/m 18 juli, Lange Nieuwstraat 2, Utrecht. Wo t/m za 12-17u, zo 13-17u.

En verder

Beelden van Lidia Palumbi en installaties van Alite Thijsen t/m 10 juli in Galerie Suzanne Biederberg, Oude Zijds Voorburgwal 223, Amsterdam; Installatie van Geir Tore Holm t/m 27 juni in Lokaal 01, Kloosterlaan 138, Breda.