Fatsoensrakker Gore wil Clinton opvolgen

De Amerikaanse vice-president Al Gore heeft zich gisteren officieel kandidaat gesteld voor de opvolging van Bill Clinton. Tegelijk nam hij enige afstand van de president.

In een toespraak zei Gore (51) dat hij ,,de crisis in het Amerikaanse gezin'' tot hoeksteen van zijn campagne zal maken. Hij beloofde ,,moreel leiderschap'' en zei ,,de waarden van geloof en gezin'' te zullen uitdragen. Nu het begrotingstekort is weggewerkt kampt Amerika volgens Gore met ,,een tekort aan gezinsleven'' en ,,een tekort aan fatsoen''. Die campagnethema's, waarop conservatieve Republikeinen een paar jaar geleden nog het alleenrecht leken te hebben, passen binnen de strategie van Gore om zich voorzichtig van de Clinton-schandalen te distantiëren.

Voor het geval de boodschap nog niet duidelijk was, zei Al Gore 's avonds in een tv-interview over Clintons gedrag in de Lewinsky-zaak: ,,Wat hij deed was onvergeeflijk, vooral als vader vond ik het natuurlijk helemaal verkeerd.'' Tijdens vrijwel het hele vraaggesprek zat Gore hand-in-hand met zijn vrouw Tipper.

Voor de aankondiging van zijn kandidatuur had Gore het dorpje Carthage in Tennessee uitgekozen, dat hij beschouwt als de plaats waar zijn wortels liggen. Republikeinen bespotten Gore vaak om zijn aanspraak op een jeugd op het platteland.

Hoewel Gore in zijn toespraak in Carthage duidelijk maakte dat hij niet verantwoordelijk gehouden wil worden voor de schandalen van zijn baas, roemde hij wel enkele andere aspecten van Clintons presidentschap, met name de bloeiende economie en de uitkomst van de oorlog over Kosovo.

Gore onderscheidde zich van zijn grootste Republikeinse rivaal, George W. Bush, door over allerlei kwesties meteen al ondubbelzinnige standpunten in te nemen. Zo pleitte hij voor meer regulering van vuurwapens, voor bescherming van het recht op abortus, voor kleinere schoolklassen en voor verhoging van het minimumloon. Hij verklaarde zich tegen privatisering van de oudedagsvoorziening (Social Security).

Gore heeft één serieuze rivaal in de strijd om de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen, oud-senator Bill Bradley uit New Jersey. Opiniepeilingen suggereren dat Gore een ruime voorsprong heeft op Bradley, maar dat hij van Bush zou verliezen als de verkiezingen nu werden gehouden. Naar het voorbeeld van Bush, die zich als gouverneur van Texas populair maakte bij hispanics – het Spaanstalige deel van de Amerikaanse bevolking – sprak Gore enkele zinnen in het Spaans tijdens de bekendmaking van zijn kandidatuur.