Deutsche Bank verdacht van fraude

Duitse openbare aanklagers gaan onderzoeken of de directie van de Deutsche Bank medeplichtig is aan belastingontduiking. Het onderzoek is ingesteld nadat 400 klanten hadden toegegeven via Deutsche Bank geld geïnvesteerd te hebben in belastingparadijsen als Luxemburg en Zwitserland. De belastingontduiking vond op een dusdanig grote schaal plaats dat de leiding van de Deutsche Bank volgens de openbare aanklager wel op de hoogte moest zijn geweest.

Behalve voorzitter Rolf Breuer zijn drie andere leden van de raad van bestuur in het onderzoek betrokken. De directieleden worden niet persoonlijk verdacht van belastingontduiking.

Belastingonderzoeken bij banken hebben sinds 1994 in Duitsland een grote vlucht genomen.

Toen introduceerde de regering 30 procent belasting op rente-inkomsten. Investeerders hebben daarop gereageerd door miljarden marken naar buitenlandse rekeningen te sluizen. De Deutsche Bank heeft altijd ontkent haar klanten daarbij behulpzaam te zijn geweest. Het onderzoek naar de fiscale boekhouding van Deutsche Bank begon vorig jaar.

Deutsche Bank maakte gisteren bekend dat Richard Daniel, chef financiën van Bankers Trust in New York, dat inmiddels is overgenomen door Duitse bank, is opgestapt.