China legt import van Hollands veevoer stil

China heeft met onmiddellijke ingang alle veevoederimporten gestaakt uit Nederland, België, Frankrijk en Duitsland. Voer voor dieren uit deze landen dat al op de Chinese markt is, is vrij van dioxine, zo meldt het officiële dagblad China Daily, dat woorvoerder Yang Zhenhai van het ministerie van Landbouw citeert.

Het is niet bekend hoeveel de totale waarde van de exportproducten uit deze vier landen naar China bedraagt. Volgens de Economische Voorlichtingsdienst van het ministerie van Economische Zaken bedroeg de totale waarde van de uitvoer van Nederland naar China vorig jaar ruim anderhalf miljard gulden, 6,1 procent minder dan in 1997. Voeding en levende dieren hadden daarin een aandeel van 168,6 miljoen gulden, de export van vlees- en vleesproducten had een waarde van 62,7 miljoen gulden. De export van zuivelproducten en eieren omvatte een bedrag van dertig miljoen gulden.

,,Er zijn tot dusverre geen chemische besmettingen van diervoeders gevonden,'' aldus het Chinese ministerie van Landbouw. In antwoord op de publieke onrust over de veiligheid van veevoeder als gevolg van het dioxine-schandaal in Europa heeft een vertegenwoordiger van het departement gezegd dat China altijd strikt heeft gecontroleerd op mogelijke besmettingen van veevoeder.

Vorige week heeft China de verkoop van een reeks zuivel- en pluimveeproducten, vlees en halffabrikaten voor etenswaren verboden, voor zover ze uit de vier Europese landen komen en na 15 januari van dit jaar zijn geproduceerd. De minister van Volksgezondheid van China heeft eerder bekend gemaakt dat alle mogelijk besmette voedingsproducten van de markt zijn gehaald, behalve rundvlees.

De angst voor besmet voedsel uit Europa is wijd verspreid in China, nadat inspecteurs het hele land doorgetrokken zijn om mogelijk besmet voedsel in beslag te nemen. Alleen al in Peking hebben controleurs 45.000 kilo zuivelproducten geconfisceerd, zo berichtte China Daily eerder deze week. Vooral in de grote steden hebben supermarkten uit eigen beweging voedselproducten uit de vier Europese landen verwijderd. China wil de verkoop van deze producten uitsluitend toelaten als de landen van herkomst de verpakking certificeren en daarbij de garantie geven dat de inhoud dioxine-vrij is.