Bellen naar zaktelefoon goedkoper

KPN verlaagt de tarieven voor het overdag bellen van een vast naar een mobiel toestel van 90 cent naar 75 cent per minuut. Telecomtoezichthouder Opta vindt de tariefsverlaging onvoldoende. Dat is vanmorgen bekendgemaakt.

KPN schat dat de tariefsverlaging het bedrijfsonderdeel voor nationale telefonie ongeveer twee procent zal kosten van de omzet (in 1998 ruim 8,2 miljard gulden). Een woordvoerder wijst erop dat de maatregel pas halverwege het boekjaar (op 1 juli aanstaande) ingaat en dat het negatieve prijseffect gecompenseerd zal worden door groeiend volume.

In de weekeinden en 's avonds (daluren) blijft het tarief voor een gesprek van een vaste naar een mobiele telefoon ongewijzigd op 50 cent per minuut. KPN maakte vanmorgen tevens bekend dat de tarieven voor het bellen naar zaktelefoons in 21 landen omhoog gaan met 47 cent (exclusief BTW). Volgens KPN genereert bellen naar het buitenland vier procent van het totale mobiele telefoonverkeer. ,,Dat aandeel groeit'', aldus een woordvoerder. Tot op heden konden concurrenten fors onder de KPN-tarieven voor vast naar mobiel gaan zitten door telefoonverkeer om te leiden via het buitenland. Die zogeheten U-bochtconstructie is nu afgesneden.

De tariefsverlaging van vast naar mobiel is mogelijk doordat KPN met het eigen mobiele telefoonbedrijf en concurrerende aanbieders Ben, Dutchtone en Libertel lagere tarieven is overeengekomen voor het afleveren van een gesprek aan een mobiel toestel. KPN houdt deze zogeheten interconnectietarieven geheim maar de prijs ligt overdag op 60 tot 70 cent per minuut. Met Telfort is pas op het laatste moment overeenstemming bereikt zodat de tariefswijziging voor dit bedrijf later zal ingaan. Opta vindt het feit dat KPN met de meeste concurrerende aanbieders tegelijkertijd overeenstemming heeft bereikt een teken aan de wand. ,,Er worden dus nog steeds afspraken gemaakt'', aldus een woordvoerder. Opta zet samen met de Nederlandse Mededingingsautoriteit een onderzoek voort naar een mogelijk prijskartel in mobiele telefonie.

De lagere interconnectietarieven raken ook de winst en omzet van andere mobiele telefoonbedrijven. Libertel zal naar schatting een kleine dertig miljoen gulden aan omzet inleveren. Libertel noteerde vanmorgen 19,65 euro, 1,35 euro onder de introductiekoers van twee dagen geleden. KPN noteerde vanmorgen bijna 2,5 procent hoger op 46,20 euro.