Arrestatie wegens racisme op Internet

Internetgebruiker M. van 't N. is gisterochtend in zijn woonplaats Amsterdam gearresteerd op verdenking van antisemitische uitlatingen in discussiegroepen op Internet.

Volgens de woordvoerder van het Amsterdamse openbaar ministerie wordt Van 't N. ervan verdacht in 1997 strafbare uitspraken over joden te hebben gedaan op Internet.

Van de uitlatingen is twee maanden geleden aangifte gedaan door het Meldpunt Discriminatie Internet, een organisatie die probeert digitale vormen van racisme en antisemitisme te bestrijden.

Het is de eerste keer dat in Nederland een Internetgebruiker wordt gearresteerd wegens discriminerende uitlatingen. Het Meldpunt Discriminatie, opgericht in 1997, heeft de afgelopen jaren tientallen keren aangifte gedaan van racisme van Nederlandse Internetgebruikers. Tot nu toe heeft dit nooit tot arrestaties geleid, tot ontevredenheid van het Meldpunt Discriminatie en het Landelijk Bureau ter Bestrijding van Rassendiscriminatie, dat politie en justitie ,,koudwatervrees'' verweet.

Van 't N., op Internet onder zijn eigen naam actief, heeft sinds 1996 ongeveer 3.300 berichten in nieuwsgroepen geplaatst, waaruit blijkt dat hij gelooft dat er een joodse samenzwering bestaat. ,,Nederland is zo langzamerhand (net als België) niet veel meer dan een joods wingewest'', is één van zijn uitspraken. Hij vindt dat discriminatie van joden niet te vervolgen is omdat ,,die zelf verkiezen anders (volgens hen metafysisch superieur) te zijn.'' Het OM en het Meldpunt willen niet zeggen om welke uitspraken hij is opgepakt.