ANNE-MARIE NZIÉ

`Dodododododo-rererererere-mi

mimimimimi-fami-re-do-si-do' zingt Anne-Marie Nzié halverwege haar cd Béza Ba Dzo. Dit `bijstemmen' is geen slecht idee want het geluid van deze grande dame uit Kameroen heeft soms de neiging te gaan zwemmen. Men neemt dit echter graag voor lief omdat Nzié ondanks het feit dat ze veertig jaar lang geen plaat heeft gemaakt en inmiddels bijna zeventig is een enorme vitaliteit tentoonspreidt. In elf rondborstig gezongen liedjes, allemaal geschreven door haarzelf, veegt ze de vloer aan met alle opgeblazen kikkers (m/v), modieuze na-apers en would be-artiesten in Afrika en ver daarbuiten. Anne-Marie Nzié had het al in de jaren '50 en heeft het nog steeds, of ze nu een simpel dansliedje inzet, zich waagt aan een Edith Piaf-achtig chanson of een plechtige meedeiner in volkslied-stijl.

Ook dankzij het heldere geluidsbeeld en de voortreffelijke begeleidingsband met als gast onder anderen saxofonist Manu Dibango behoort Béza Ba Dzo tot het beste dat francofoon Afrika de laatste jaren heeft voortgebracht.

Anne-Marie Nzié: Béza Ba Dzo (Indigo LBLC 2543 HM 83). Distr.Choice Music.