Amerikaanse impuls voor Amsterdam

De opluchting die beleggers gistermiddag toonden na publicatie van meevallende inflatiecijfers in de Verenigde Staten was vanochtend in Amsterdam nog merkbaar.

Kreeg het Damrak gisteren aan het eind van de handel al een impuls uit de VS, het 1,8 procent hogere slot van Wall Street gisteravond wekte vandaag opnieuw kooplust. De AEX-index, die gisteren na dagen kwakkelen een procent steeg, voegde vanochtend nog een half procent toe aan de winst. De beursgraadmeter gaf vroeg in de middag 573,88 punten aan.

De handel was overigens niet bijster geanimeerd. Eigenlijk toonden alleen uitgever Elsevier en nieuwkomer Libertel (mobiele telefonie) relatief hoge omzetten. De laatste, twee dagen geleden voor 21 euro in de notering gekomen, bleef zwak en leverde 30 eurocent in op 19,65 euro.

Elsevier was gevraagd nadat president-commissaris Tabaksblatt in de Wall Street Journal een overneming van het Brits-Nederlandse Reed Elsevier niet had uitgesloten. De koers van het Amsterdamse Elsevier ging een halve euro omhoog naar 11,85 euro. De winst van 4 procent maakte het aandeel de sterkste stijger onder de hoofdfondsen.

De aandelenmarkt kende nog twee andere uitschieters. Automatiseerder Cap Gemini, waarvan de koers gisteren explosief steeg nadat de Franse grootaandeelhouder bekendmaakte het fonds van de beurs te willen halen, ging nog eens bijna 4 procent omhoog naar 60,40 euro. Dat hield vooral verband met de stijging van Cap op de Parijse beurs, waardoor de waarde van het vermoedelijke bod in aandelen toeneemt. KPN, dat mogelijk harde ingrepen door toezichthouder Opta voor tracht te zijn door aanpassing van het tarief voor telefoneren van `vaste' naar mobiele toestellen, werd 1,50 euro duurder.

Grootste verliezer onder de AEX-fondsen was automatiseerder Baan, dat 4 procent lager noteerde op 14,35 euro. Op de lokale markt liet nieuweling McGregor een veer. Het aandeel daalde met 35 eurocent, ruim 3,5 procent.