Amerikaan Greene loopt 100 meter in 9,79 seconden

De Amerikaanse wereldkampioen Maurice Greene heeft gisteren in Athene een wereldrecord gelopen op de 100 meter. Zijn tijd van 9,79 seconden was 0,05 seconde sneller dan het oude record van de Canadees Donovan Bailey. Greene liep dezelfde tijd als Ben Johnson bij de Olympische Spelen van 1988. Dat record werd uit de boeken geschrapt wegens dopinggebruik van de Canadese sprinter. ,,Dit is pas het begin'', zei Greene na zijn race in Athene.

De 24-jarige Greene en zijn trainingspartner Ato Boldon verkondigden al geruime tijd dat ze het wereldrecord van Bailey, gelopen in 1996 in Atlanta, zouden verbreken. Gisteravond was het zo ver. Greene, die daarvoor al zestien keer onder de tien seconden had gelopen, liep zijn race met Boldon en Frank Fredericks aan zijn zijde. Deze atleten kwamen beter uit de startblokken, maar Greene achterhaalde hen en hij won afgetekend. Het scorebord gaf 9,78 aan. Deze tijd werd gecorrigeerd naar 9,79. Nummer twee Boldon liet 9,86 noteren.

Greene was dolblij met zijn record. Hij liet zich na het horen van zijn tijd op de baan vallen en ging daarna steunend op één knie in gebed met drie clubgenoten, onder wie de verslagen Boldon. ,,De volgende keer ben ik aan de beurt'', voorspelde de atleet uit Trinidad.

Aanvankelijk wilde Greene in Athene alleen op de 200 meter starten, maar hij bedacht zich op de valreep. ,,Ik wist dat er met het sterke deelnemersveld iets moois kon gaan gebeuren. En ze kunnen zonder mij geen feestje bouwen.''

Het was gisteren nagenoeg windstil in Athene. De atletiekbaan van het olympisch stadion staat bekend als een snelle piste voor sprinters. Lange-afstandslopers klagen daarentegen over de hardheid van de baan die blessures veroorzaakt. ,,Het is mooi om het record te verbreken op de geboorteplek van de atletiek'', zei Greene.

De Amerikaan voorspelde dat het wereldrecord dit seizoen nog scherper wordt gesteld. Hij dacht aan een tijd van 9,76. De onttroonde recordhouder Bailey liep afgelopen weekeinde in Neurenberg voor het eerst een 100 meter sinds vorig jaar september. De Canadees liep destijds bij de warming-up voor een basketbalpartijtje met vrienden een zware achillespeesblessure op. Bailey kwam in Neurenberg niet verder dan een tijd van 10,51 seconden.

Anderhalf uur na zijn wereldrecord liep Greene ook nog de 200 meter. Hij werd tweede achter Boldon. Greene, tevens houder van het wereldrecord 60 meter indoor, probeerde vanuit Athene tevergeefs zijn moeder te bellen om haar het nieuws te vertellen.

Bij dezelfde grandprixwedstrijd in Athene liep Robin Korving een Nederlands record op de 110 meter horden in 13,18, eenhonderdste sneller dan zijn oude record. Korving werd derde. Op de eindstreep passeerde hij de Engelse topper Colin Jackson.