ABRIKOZENTAART MET AMANDELCREME EN KERSEN (1)

Hoezeer smaken kunnen verschillen werd mij weer eens duidelijk bij het uitproberen van deze taart. In de regel schuif ik mijn baksels, na er een puntje van geproefd te hebben, door naar andere gegadigden. De abrikozen die ik voor deze taart gebruikte, waren nog tamelijk stevig zodat ze tijdens het bakken niet in elkaar zouden zakken. De ene partij proevers vond de taart lekker maar de abrikozen te zuur, de andere proevers vonden de taart heerlijk, juist vanwege de friszure abrikozen die mooi in contrast waren met de zoete amandelvulling. Zoetekouwen doen er goed aan rijpere abrikozen te gebruiken die meer suikers hebben ontwikkeld. Bak de abrikozen wel met de snijkant naar boven zodat de vrijkomende sappen tijdens het bakken niet de amandelcrème verdunnen. De verschillende onderdelen van de taart kunnen gemakkelijk een hele of een halve dag van te voren worden bereid zodat de eindbereiding een kwestie is van samenvoegen en de oven inschuiven.

Bereiding: Maal bloem, boter, suiker en zout in een food processor tot een fijnkruimig mengsel. Voeg 3 eetlepels losgeklopt ei toe en laat de machine draaien tot het deeg samenklontert; voeg zonodig nog 1 eetlepel ijskoud water toe. Neem het deeg uit de kom, voeg het bijeen tot een bal en rol deze op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een ronde deeglap. Vet de taartvorm dun met boter in en stuif er een waasje bloem over. Bekleed de vorm met het deeg en haal de deegroller over de rand van de vorm zodat overhangend deeg wordt afgesneden. Bestrijk het deeg met wat van het losgeklopte ei (bewaar het resterende ei) en zet de taartvorm minimaal 30 minuten en maximaal 24 uur in de ijskast zodat het deeg opstijft en het eierglazuur kan intrekken. (wordt vervolgd)