UÇK: Russen zijn vijandelijke macht

Het Kosovo Bevrijdingsleger UÇK heeft vanochtend in Priština laten weten Russische troepen in Kosovo als een vijandelijke macht te behandelen. Rusland noemt dat ,,een oorlogsverklaring''.

Gisteren vuurden onbekenden een granaat af op de Russische troepenmacht op het vliegveld van Priština. De Russen begonnen zich daarop in te graven. De Russen delen het vliegveld momenteel met een kleine eenheid Britse troepen.

In Moskou zei minister van Buitenlandse Zaken Ivanov vandaag een spoedig compromis te verwachten over de Russische rol in Kosovo. Vladimir Putin, secretaris van Jeltsins Veiligheidsraad, erkende dat de vredesmacht KFOR een verenigde commandostructuur, of althans een ,,verenigde coördinatie van activiteiten'' nodig heeft. Rusland zou daaraan meewerken als er een Russische officier aan de generale staf wordt toegevoegd. De Russische premier Stepasjin zei dat de Russen niet langer een eigen sector in Kosovo eisen, maar ,,voldoende actieve participatie'' in de vredesmacht KFOR. Volgens Amerikaanse bronnen is Washington bereid een ,,zone van verantwoordelijkheid'' aan de Russen toe te wijzen.

Vandaag praat de Amerikaanse minister van Defensie met zijn Russische collega in Helsinki over Kosovo, de ministers van Buitenlandse Zaken voegen zich morgen bij die besprekingen. President Clinton ontmoet zondag Jeltsin.

Het UÇK neemt in heel Kosovo posities van de Serviërs over. In Prizren zei de militaire commandant `Drini' dat zijn UÇK ,,voor de volle honderd procent onder controle is''. De Duitsers zeggen dat zij de stad controleren. Een UÇK-woordvoerder zei gisteren dat het UÇK bereid is zware wapens in te leveren – daarover beschikt het UÇK nauwelijks – maar lichte wapens wil houden.

Volgens de NAVO ligt de terugtrekking van Joegoslavische troepen uit Kosovo op schema. Gisteren waren er wel enkele bloedige incidenten. In de stad Gniljane raakten dertien Albanezen, onder wie tien kinderen, gewond toen een Serviër vanuit een Mercedes een handgranaat in de feestende menigte wierp. In Priština werden vier Albanese jongens doodgeschoten. Servische vluchtelingen staken hun eigen huizen in de stad Kosovo Polje in brand. In het dorp Donje Ljubce staken Servische troepen Albanese huizen in brand. Volgens het Rode Kruis hebben ruim 33.000 Serviërs de provincie inmiddels verlaten. (Reuters, AFP, AP)

Dossier: www.nrc.nl