Troepen India, Pakistan naar hele grens

Onder toenemende dreiging van een regelrechte oorlog zijn India en Pakistan bezig troepen samen te trekken langs de gehele grens. Uit het grensgebied in het Indiase deel van Punjab, honderden kilometers ten zuiden van Kashmir, zijn de laatste dagen duizenden bewoners gevlucht uit angst voor oorlog.

India heeft vanochtend Pakistan beschuldigd van schending van de Geneefse conventie wegens ,,marteling van en moord op'' zeven Indiase soldaten, onder wie een piloot wiens toestel enkele weken geleden boven Pakistaans grondgebied was neergehaald. Pakistan noemt de zaak ,,absurd''.

De Amerikaanse president Clinton heeft er gisteren in een telefonisch gesprek bij de Pakistaanse premier Sharif op aangedrongen geïnfiltreerde militanten ,,terug te trekken'' van Indiaas grondgebied. Daarmee gaven de Amerikanen aan dat zij Pakistan verantwoordelijk stellen voor de ernstige crisis en de gevechten in Kashmir. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zei Clinton dat Pakistaanse troepen de bestandslijn in Kashmir hebben overschreden. Pakistans minister van Buitenlandse Zaken Sartaj Aziz zei vanochtend in een reactie tegenover Reuters dat ,,Pakistan niet alleen de bestandslijn heeft overschreden, India ook'' Daarmee gaf hij voor het eerst toe dat Pakistaanse militairen de bestandslijn in Kashmir hadden geschonden.