Tennissers nemen Schapers onder vuur

Vandaag pas evalueert het Nederlandse Davis-Cupteam het echec in april tegen Frankrijk en in dat gesprek zal bondscoach Michiel Schapers eens te meer beseffen hoe kwetsbaar zijn positie is. Zowel de tennissers als hun privé-coaches hebben Schapers onder vuur genomen nadat hij zich kritisch had uitgelaten over de gebrekkige voorbereiding van zijn spelers op het gravelseizoen. Tijdens het grastoernooi in Rosmalen hekelde de geïrriteerde Richard Krajicek vervolgens de ,,niet professionele'' uitspraken van Schapers en riep hem op zich voortaan op de jeugdopleiding te richten.

Gisteren trachtte Schapers vergeefs de kou uit te lucht te halen door zich in een persoonlijk onderhoud met Krajicek te distantiëren van zijn eerdere uitlatingen. In een interview met de Volkskrant constateerde Schapers dat Krajicek en Siemerink het gravelseizoen als een noodzakelijk kwaad hadden beschouwd. Die houding beloofde niet veel goeds voor de cruciale Davis-Cupontmoeting in september met Ecuador als het Nederlandse team juist op gravel een plaats in de wereldgroep veilig moet stellen. Op die kritiek van Schapers was in feite niets af te dingen. Maar hij was even vergeten dat een bondscoach in het tennis slechts de status van een loopjongen heeft.

Na het Davis-Cupduel met Frankrijk had Schapers de privé-coaches nog verweten dat hun pupillen te weinig progressie hadden geboekt. Ze hadden volgens hem te weinig gedaan met de speltechnische aanbevelingen van de bondscoach. Ook zouden de tennisscholen te weinig hebben bijgedragen aan het ontwikkelen van nieuwe talenten. In een interview met het blad Sportweek joegen de privé-coaches Bogstra (Siemerink), Reijnders (Haarhuis, Schalken) en Goetzke (Krajicek) Schapers weer terug naar zijn hok, waar hij alleen uit mag komen als de tennissers hun diensten verlenen aan het vaderland.

Schapers zou zo graag de regisseur van het Nederlandse tennis willen zijn. Maar in de merkwaardige arbeidsverhoudingen in het tenniscircuit zijn de coaches de werknemers van de tennissende miljonairs en mag de bondscoach slechts tijdens landenwedstrijden als souffleur optreden. Zo was het jarenlang met Stanley Franker, over wie Krajicek ooit ironisch opmerkte dat hij in eerste instantie de flessen water en de handdoeken moest aanreiken. Over de samenwerking met Schapers was Krajicek aanvankelijk uiterst tevreden. ,,Daarom heeft zijn kritiek me zo verbaasd'', zei hij gisteren na een moeizame ouverture (6-4 en 6-4) op het gras van Rosmalen tegen de Italiaan Sanguinetti.

Het was nogal flauw van Schapers zijn kopman voor te houden dat hij het allemaal niet zo had bedoeld. Met die omtrekkende bewegingen had de captain van het Davis-Cupteam de ergernis bij Krajicek ook niet kunnen wegnemen. ,,Hoewel ons gesprek positief is verlopen, is nog niet alles oké. Ik erken dat mijn voorbereiding op gravel niet optimaal is geweest. Maar Schapers had zijn onvrede ook op een andere manier kunnen verwoorden. Tegen ons heeft hij niets gezegd.'' Krajicek werd gisteren gesteund door Paul Haarhuis, die tegen Ecuador vermoedelijk zijn laatste Davis-Cupwedstrijd speelt. ,,Schapers moet niet via de media met zijn spelers communiceren'', sprak de routinier.

Tot zijn verbazing constateerde Haarhuis na Roland Garros een malaisesfeer. ,,Alsof het Nederlandse tennis plotseling niets meer voorstelt. Vorige week werden vijf Nederlandse tennissers rechtstreeks toegelaten tot het hoofdtoernooi in Halle. Dan moet je dus wel vijf spelers bij de beste 65 tennissers van de wereldranglijst hebben staan. Gaat het dan zo slecht met het Nederlandse tennis?''

Maar ook op gras hielden de prestaties van de Nederlandse tennissers niet over. Sjeng Schalken overleefde gisteren drie matchpoints tegen de Franse nobody Dupuis. De door Schapers toegewezen wildcard was niet besteed aan Dennis van Scheppingen, die na het verlies tegen de Italiaan Santopadre niet eens meer tot de beste 200 tennissers van de wereld zal behoren. Raymond Sluiter, de nummer 287 van de ATP-lijst, weigerde te profiteren van een baaldag van de hoog genoteerde Duitser Tommy Haas. Uitgerekend Haarhuis presenteerde zich als de uitblinker van de nationale ploeg, al bleef hij na een bij vlagen briljante partij tegen Patrick Rafter met lege handen staan.

Op 5-5 in de tiebreak van de tweede set was Haarhuis twee punten verwijderd van een stunt tegen de nummer 2 van de wereld. Maar de uitstekend serverende Australiër weigerde zich na zijn spectaculaire nederlaag in Halle tegen Jan Siemerink opnieuw te laten vloeren door een Nederlander. In drie sets (4-6, 7-6 en 6-3) incasseerde Haarhuis een nederlaag die hem met tegenstrijdige gevoelens vervulde. ,,Ik heb bewezen dat ik nog met de besten meekan, maar tegelijkertijd dreig ik uit de top-honderd te vallen. Die gedachte vreet aan me.'' Aan de vergadertafel zal Haarhuis ongetwijfeld wél een hoofdrol vervullen in de discussie met Schapers.