Telefoonstoring in noorden

Groningen en Drenthe zijn vanmorgen getroffen door een telefoonstoring. Het alarmnummer 112 was daardoor onbereikbaar. Vanaf vanmorgen acht uur was slechts beperkt telefoonverkeer mogelijk in Beilen, Veendam, Warffum, Hoogezand, Stadskanaal en Appingedam. In totaal lagen er 10.000 telefoonaansluitingen uit, aldus een woordvoerder van KPN Telecom. Interlokaal bellen was onmogelijk; lokaal bellen lukte wel. In Drenthe en Groningen waren ook problemen met het pinnen van geld als gevolg van de storing. Volgens een woordvoerder van KPN Telecom is de oorzaak het doorboren van een glasvezelkabelpakket, bij het plaatsen van een damwand, aan het Verbindingskanaal in de stad Groningen. KPN werkte vanmorgen aan noodvoorzieningen om de overlast te beperken. KPN zal de aannemer waarschijnlijk aansprakelijk stellen voor de schade. Ook het mobiele net in Friesland lag geheel plat en was in Groningen en Drenthe verstoord.

In de provincie Groningen besloot een bijeengeroepen crisisteam vanmorgen alle wijkbureaus in de stad te openen en bij de dorpen surveillancewagens te stationeren, waar het publiek terecht kon voor meldingen.

Ook in Drenthe werden alle zeventien wijkbureaus geopend. Omdat lokaal telefoonverkeer mogelijk was, kon het publiek daar terecht met meldingen. Het onderlinge mobilofoonverkeer tussen de hulpdiensten functioneerde wel.