Technologiesector eist aandacht op

Los van het wachten op de jongste Amerikaanse inflatiecijfers hield het Damrak zich vanmorgen voornamelijk bezig met de technologiesector.

Het bod dat de Franse automatiseerder Cap Gemini vanmorgen lanceerde op de in Amsterdam genoteerde aandelen van de gelijknamige dochter joeg de koers van het fonds op het Damrak omhoog. De Nederlandse aandelen Cap Gemini noteerden bijna 23 procent hoger op 58,30 euro. Aandeelhouders in het Franse moederbedrijf waren beduidend minder gecharmeerd over het bod en waardeerden hun aandelen in Parijs juist met 5 procent af.

Ook Baan mocht weer omhoog, met 2,05 procent naar 14,90 euro, op de vleugels van gunstige kwartaalcijfers die de softwarereus Oracle gisteren in de VS presenteerde. Baan is alweer een stuk boven het dieptepunt van 6,40 euro, dat stamt van 15 maart. Maar het hoogterecord van 48,90 euro, in april vorig jaar behaald voordat Baan bij beleggers uit de gratie raakte, is nog ver weg. ASM Lithography, dat de afgelopen dagen een stevige opmars doormaakte, moest vanmorgen wat terug. Diverse beleggers besloten hun winst op te strijken.

Daardoor kwam ASML kort na opening van de beurs op een verlies van 1,35 euro te staan. Daarna werd de weg omhoog hervonden, waardoor het verlies aan het eind van de ochtend nog slechts 65 eurocent bedroeg.

Voor het overige bleef de sfeer aan het Damrak vanmorgen mat. De AEX-index daalde licht over een breed front, met 2,37 punten tot 563,06 punten. Daarmee was het Damrak in lijn met ontwikkelingen op de overige Europese beurzen.

De financiële waarden ING, ABN en Aegon behoorden niet tot de grootste dalers, maar bleven wel hardnekkig naar beneden gaan. Met name Aegon, dat nu al meer dan 30 procent onder zijn record van begin januari noteert, bleef het slachtoffer van tanende beleggersinteresse. Aegon kalfde vanmorgen verder af met een daling van 1,2 procent op 74,95 euro.