Steeds meer massagraven ontdekt

De oprukkende soldaten van de internationale vredesmacht (KFOR) ontdekken steeds meer bewijzen van massagraven in Kosovo. Forensische experts van het Joegoslavië-tribunaal zullen de komende weken zestien plaatsen onderzoeken, waarvan, op basis van ooggetuigenverslagen, het vermoeden bestaat dat er massagraven zijn. Tot nu toe zijn deze vondsten gedaan:

In een huis bij het dorpje Velika Krusa hebben Nederlandse militairen gisteren twintig verkoolde lijken gevonden. De `Gele Rijders' waren getipt door strijders van het UÇK-bevrijdingsleger.

Bij Korenica hebben Italiaanse KFOR-soldaten gisteren meerdere massagraven ontdekt met tussen de 60 en 120 lijken. In een van de huizen van het dorp werden de lichamen van vijf mannen aangetroffen.

Het kerkhof van het dorp Kacanik is maandag verzegeld, nadat Britse soldaten `verse' massagraven hadden ontdekt. Vermoedelijk liggen hier 85 lijken verdeeld over 35 graven.

In de buurt van het dorp Kolic werden eerder deze week tientallen lijken gevonden. Volgens ooggetuigen gaat het om 64 Kosovaren die Kosovo wilden ontvluchten, maar onderweg werden onderschept door Servische troepen.

Duitse soldaten stuitten maandag bij Prizren op twee graven, met vermoedelijk 70 lijken. In het nabijgelegen Suva Reka zijn 39 verse graven gevonden.