Raï-film draait clichés om

Cent pour cent Arabica is de wat melige bijnaam van een wijkje in de Parijse banlieue: 'L'ombre de la cité, de schaduw van de stad, een smeltkroes van gewapende vrede', zoals een rapper het in de film 100% Arabica van de Frans-Algerijnse regisseur Mahmoud Zemmouri verwoordt. Er heerst een situatie die volgens sommigen het voorland is van onze eigen 'achterstandswijken'. De rechtsstaat is ver te zoeken. Politieagenten die een gestolen auto achtervolgen komen per ongeluk in de wijk terecht. Ze kiezen, geconfronteerd met een horde op straat rondhangende buurtbewoners, het hazenpad. Wanneer men later identiteitspapieren van een arrestant komt vragen, melden zich vier man met getrokken pistool.

Het aardige is dat dit soort gebeurtenissen gepresenteerd wordt alsof het dezelfde vrolijke burgerlijke ongehoorzaamheid betreft waar Louis de Funès zich als de gendarme van St. Tropez zo over op kon winden. De voornaamste bron van zorg is niet de uitzichtloosheid, de armoede of een fascistoïde overheidsapparaat. Daar heeft men al mee leren leven, lijkt de ondertoon.

De echte slechterik is de fundamentalistische, corrupte en - zoals het hoort in een volkse komedie - ook dommige imam.De imam verzet zich met hand en tand tegen het feit dat men liever in jeans gaat dansen op de klanken van een raï-groep, dan in de djellaba te knielen richting Mekka. De muzikanten zijn dan ook niemand minder dan de koning en de prins van het door fundamentalisten verfoeide raï-genre: Khaled en Cheb Mami. Hun talrijke optredens zijn de drijvende kracht van de film.

Het scenario mag dan rommelig en anecdotisch zijn, en de bijdrage aan de filmkunst minimaal, 100% Arabica biedt naast lekker belegen grappen zoveel aanknopingspunten voor een aardige discussie dat het - en dat is niet negatief bedoeld - een ideale film voor lessen maatschappijleer is.

Eén mogelijke opdracht alvast: in Hollywoodfilms kent men het verschijnsel 'excuus-neger': Afro-Amerikaanse acteurs die - in een voor het overige stereotyperende film - gecast worden voor een rol waar menigeen een blanke zou verwachten. In de persoon van de manager van de raï-groep, die verliefd is op het mooie zusje van een fundamentalist, dient zich in 100% Arabica het verschijnsel aan van de 'excuus-blanke'. Vraag: Wat vind je daarvan?

100% Arabica. Regie: Mahmoud Zemmouri. Met: Khaled, Cheb Mami, Mouss, Najim Laouriga, Farid Fedjer. Uitgebracht op koopvideo door De Filmfreak Distributie.