Philips neemt deel in bouw straalmotor

Philips Machinefabrieken heeft een akkoord gesloten met General Electric, Rolls-Royce en Allison voor de ontwikkeling van een nieuwe F120 straalmotor. Die moet in de volgende eeuw de Joint Strike Fighter (JSF) voortstuwen, de opvolger van de F16 die ook in Nederland in gebruik is.

Volgens het akkoord zal Philips een consortium van Nederlandse, Deense en Noorse bedrijven leiden die worden betrokken bij de ontwikkeling van de F120-motor.

Tegelijk werkt General Electrics grote Amerikaanse concurrent Pratt & Whitney aan een andere motor voor de JSF, de F119. Beide motoren zullen uiteindelijk in productie worden genomen.

Philips Machinefabrieken is onderdeel van Philips Electronics en gespecialiseerd in de productie van een breed scala van technologisch geavanceerde machines en systemen en componenten voor de vliegtuigbouw. ,,Gegeven de participatie van de Nederlandse, Deense en Noorse regeringen in het JSF-conceptprogramma ligt een Nederlandse industriële deelname in het F120-team voor de hand'', aldus Jim McNerney, president van het Amerikaanse GE Aircraft Engines, onderdeel van General Electric. ,,De bewezen technologie en de prestaties binnen Philips en de Nederlandse industrie alsmede hun gezonde financiële positie maken hen tot gewaardeerde teamleden.''

,,Een jaar geleden zijn we benaderd en de contacten verlopen feilloos'', vertelde de tevreden directeur F. Bastiaanssen van Philips Machinefabrieken gisteren op de luchtvaartshow op het Franse Le Bourget. Daar werd de samenwerking bekendgemaakt. ,,Dat alles betekent een enorme steun in de rug voor de Nederlandse industrie en economie'', volgens Bastiaanssen.

Het eerste onderzoeksfase loopt tot 2007-2008. Vanaf dat moment wordt er geproduceerd, dertig jaar lang. General Electric denkt meer dan 3000 motoren van 5 miljoen dollar per stuk te kunnen verkopen. Ongeveer 10 procent daarvan zou voor het Philips-consortium zijn. ,,Maar met 2000 zijn we ook al blij,'' zei Bastiaanssen. ,,Daarbij komt dan nog het onderhoud en de onderdelen. Dat alles is goed nieuws voor de werkgelegenheid. Ik kan niet becijferen hoeveel manuren dat inhoudt, maar dat worden er ontzettend veel.''

Philips dankt het contract aan het feit dat de Nederlandse overheid geld steekt in de ontwikkeling van de JSF. Het gaat daarbij tot nu toe om 150 miljoen gulden. De vliegtuigbouwers Lockheed Martin en Boeing strijden nog om de order voor het vliegtuig.