PATATAS BRAVAS

Het volgende gerecht is een van de meest voorkomende tapas. Het wordt in Spanje op vele verschillende manieren bereid. Alle recepten voor patatas bravas hebben de overeenkomst dat er altijd een pikante saus of dressing en knoflookmayonaise (aioli) bij zit. Aan deze twee sausjes dankt het gerecht zijn naam dat vrij vertaald wilde aardappeltjes betekent. Er kunnen ook krieltjes voor worden gebruikt of – in Spanje gebruikelijk – in blokjes gesneden aardappel. De bint is prima. Patatas bravas wordt als tapa gegeten bij de borrel maar is ook uitstekend als bijgerecht voor vlees, vis of voorgerecht. Begin met de knoflookmayo. Koop lekkere mayonaise waar wat vers gehakte peterselie en vers geperste knoflook doorheen moet. Wilt u het origineel, maak dan de mayonaise zelf. Neem een eierdooier, 2 eetlepels azijn, een snufje zout en peper en meng dit goed door elkaar. Neem nu 4 dl. olijfolie en meng dit druppelsgewijs al roerend door de eierdooier/azijnbasis. Let goed op dat u het druppelsgewijs blijft doen anders mengt de olie niet goed met de dooier en schift het en dan moet u weer opnieuw beginnen. Mocht dit toch gebeuren, gooi het niet weg. Neem gewoon een nieuwe dooier en roer de geschifte olie hier weer druppelsgewijs bij. Als alle olie is gemengd, blijft er een dikke mayonaise over waar de knoflook naar smaak doorheen kan worden geroerd. Hak de peterselie en meng die er ook doorheen. De volgende stap is de pikante dressing die dadelijk over de aardappeltjes gaat. Neem hiervoor een hittebestendig schaaltje waarin 4 eetlepels paprikapoeder, 1/2 eetlepel cayenepeper, 2 dl. azijn, 2 teentjes geperste knoflook en wat zout gaat. Verhit nu 2 dl olijfolie en voeg dit bij de paprikapoedermix. Roer dit geheel goed door elkaar. Snijd als dat is gebeurt de aardappels in blokjes van ongeveer 2 1/2 cm of neem de krieltjes. Frituur deze nu voor op 160 graden Celsius tot ze bijna gaar zijn. Haal ze uit de frituurpan en verhoog de temperatuur van het frituurvet naar 180 graden en frituur de aardappeltjes goud bruin. Doe de gefrituurde aardappeltjes nu in een schaal en sprenkel er de dressing over. De knoflookmayonaise erop of apart serveren. Serveer er een rode rioja bij. Probeer ook eens een pikante tomatensaus in plaats van de paprikadressing.