Onderzoek vakantiegeld

Vakantiegeld in twee delen overmaken of een te lage vakantiebetaling geven: de naleving van de CAO voor het beroepsgoederenvervoer, een branche met veel kleine bedrijfjes, is nog altijd een probleem.

Bij een steekproef onder chauffeurs, waarbij de CNV Bedrijvenbond op parkeerplaatsen driehonderd truckers heeft aangesproken, blijkt het vakantiegeld in een kwart van de gevallen niet netjes te worden betaald. De CAO schrijft uitbetaling in één keer voor in mei. Niet alle transportbedrijven vinden dat nodig.

,,We hebben te horen gekregen: onze mensen gaan pas in juli met vakantie, dus krijgen ze pas in juli geld'', schetst bondsbestuurder W. Ramakers de situatie. In andere gevallen kregen de chauffeurs te weinig geld, of werd het in delen overgemaakt.

,,Ik heb niet de illusie dat alleen het vakantiegeld niet goed geregeld is'', aldus de bestuurder. Ook met loonschalen wordt geknoeid, denkt hij. De bond wil daarom vier keer per jaar de naleving van de CAO controleren.

De bond kan bedrijven desnoods een proces aandoen. Volgens Ramakers zijn individuele werknemers daar beducht voor. (ANP)