Night and the City

,,Ken je Murphy's Law? Dat alles wat mis kan gaan, ook mis gaat? Nou die wet is speciaal opgedragen aan mensen zoals jij'', krijgt Harry Fabian te horen van de woekeraar die hem liever geen geld leent. Voor Harry's eigen bestwil. Fabian is een advocaat in Little Italy, Manhattan die zich door het leven sjoemelt met een grote bek: veel zaakjes en veel snelle schikkingen. Hij heeft het in zijn hoofd gehaald dat hij bokspromotor kan worden, maar dat wereldje wordt beheerst door echte tough guys die een heel bijzondere opvatting over de vrije markt hebben. In dit geval de ijzige Boom Boom Grossman.

Night and the City (1992), vrij naar een gelijknamige film-noir klassieker uit 1950 van Jules Dassin, speelt zich af op overbekend terrein. Scenarioschrijver Richard Price (Clockers, Colour of Money) en regisseur Irwin Winkler (producent van onder meer Raging Bull en Rocky) kennen er elke steeg, en ze brengen het vlot in beeld: het gescheld van de vele etnische groepen, het drukke gepraat met sterke one-liners, de boksscholen waar oude trainers over vroeger praten. En als je Robert De Niro voor de hoofdrol hebt, wat kan er dan nog mis gaan met een film?

Een cruciaal iets, ook al wordt het pas echt duidelijk wanneer de film al vergevorderd is. Meer dan een uur lang volgen we de verwoede poging van Fabian om een boksgala van de grond te krijgen, waarbij hij maar niet lijkt te beseffen dat de wet van Murphy allang niet meer op zijn balanceeract van toepassing is. Eenvoudige kansberekening leert dat zijn droom hem noodlottig moet worden.

Tot zo ver gaat het goed met de film: De Niro's personage heeft ons mededogen verdiend voor zijn dwaze, menselijke drang om `iemand te zijn'. Maar wanneer de rook is opgetrokken, blijkt het bedrog uit het ongeloofwaardige einde en het gemak waarmee Fabian zijn nederlaag accepteert. Waarom deed hij dan al die moeite? Was het niet belangrijk voor hem? Voor ons wel.

Onder de aftiteling zingt Freddie Mercury nog eens I'm The Great Pretender. Ja, pfff, je voordoen als film-noir, dat is het. En als je er nog eens over nadenkt was er nog veel meer mis met de film.

Night and the City (Irwin Winkler, VS, 1992), Canvas, 21.30-23.15u.