Liberaal formeert Belgisch kabinet

De Belgische koning heeft de Waalse liberale leider Louis Michel benoemd tot informateur. Michel voert vanaf vandaag verkennende gesprekken over de mogelijkheden voor een nieuwe federale regering. Bij de verkiezingen van afgelopen zondag leden de christen-democratische en socialistische regeringspartijen zwaar verlies.

Michel heeft al laten weten dat in de nieuwe coalitie bij voorkeur de liberalen en de groene partijen zitten. ,,De overwinnaars zijn er zeker en vast bij'', aldus Michel. Na de verkiezingen zijn de liberalen de grootste politieke familie in België, terwijl de groene partijen Agalev en Ecolo hun stemmental fors zagen groeien.

De benoeming van Louis Michel tot informateur kwam niet als een verrassing, nu de liberalen de grootste formatie zijn en de Vlaamse liberale leider Guy Verhofstadt in Vlaanderen bezig is een regering te vormen. Michel leidt weliswaar niet de grootste partij van Wallonië, dat is nog nipt de Parti Socialiste, maar hij is wel tweetalig en daarmee ook in Vlaanderen aanvaardbaar. Verrassend was wel de snelheid waarmee de koning een informateur benoemde. Voor die voortvarendheid worden twee redenen genoemd. Ten eerste zou een nieuwe, stabiele regering snel de gevolgen van de dioxinecrisis moeten aanpakken. Ten tweede bestaat de kans dat de drie gewesten eerder met een coalitie komen, die vervolgens een hypotheek leggen op de vorming van de federale regering. De vorst zou willen dat de federale regering de toon zet.

In Vlaanderen en in Wallonië is namelijk een hardloopwedstrijd aan de gang met als inzet wie het eerst een regering heeft. In Wallonië worden de gesprekken gevoerd tussen liberalen, socialisten en groenen. In Vlaanderen beginnen de gesprekken vandaag met een dag vertraging omdat de Christelijke Volkspartij als grootste partij het initiatiefrecht had, maar gisteravond formeel liet weten daarvan af te zien wegens het grote verlies dat de partij heeft geleden.

De liberaal Verhofstadt zegt nu ,,zonder voorkeur'' de verschillende Vlaamse partijen te willen vragen naar hun bereidheid mee te werken aan een nieuwe Vlaamse regering.