Legbatterij in EU per 2012 verboden

Kippen houden in legbatterijen wordt vanaf het jaar 2012 verboden. Bedrijven die op deze manier hun pluimvee houden zullen, gegeven een afschrijvingsperiode van tien jaar, al vanaf het jaar 2003 niet meer worden gebouwd.

De Raad van Ministers van Landbouw van de Europese Unie heeft gisteren, na jaren discussie, in grote meerderheid tot het verbod besloten. Alleen de Spaanse minister Posada Moreno onthield zich van stemming. De Europese Commissie had voorgesteld het verbod in 2017 te laten ingaan.

In de huidige legbatterijen moet vanaf 2002 een leefruimte van 550 vierkante centimeter per kip zijn gecreëerd. Nu geldt 450 vierkante centimeter als minimum.

Uiterlijk in 2012 moeten pluimveehouders van de iets royalere legbatterijen overschakelen op `verwerkte kooien', die minimaal 750 vierkante centimeter leefruimte per kip moeten bieden. Het grootste deel van die kooien moet minimaal 45 centimeter hoog zijn en ze moeten zijn voorzien van strooisel, legnest en zitstok.

Pluimveehouders kunnen ook kiezen voor een `scharrel-alternatief'. Hierbij mogen hooguit negen kippen in een kooi met strooisel, legnest en zitstok worden gehouden, waarbij elk dier ten minste 1100 vierkante centimeter leefruimte moet hebben. In 2005 zal een wetenschappelijke commissie de nieuwe systemen evalueren.

Eieren krijgen op termijn een verplicht etiket dat de consument informeert over de productiemethode. De Europese Commissie hoopt daarmee de vraag naar diervriendelijk geproduceerde eieren te vergroten. Die verplichting gaat overigens alleen gelden voor eieren die van binnen de Europese Unie komen.

Minister Brinkhorst (Landbouw) toonde zich verheugd over het akkoord, ,,vooral ook omdat we die termijn van 2017 met vijf jaar hebben kunnen bekorten. Dat scheelt dertig generaties kippen die het beter zullen hebben.'' Hij erkent dat concurreren op de wereldmarkt voor pluimveehouders in de EU lastiger wordt.

,,De winst op een ei bedraagt nu anderhalve cent, terwijl de meerkosten ook anderhalve cent zullen bedragen.'' Brussel moet daarom verbetering van de concurrentiepositie voor Europese pluimveehouders aankaarten bij de Wereldhandelsorganisatie, vindt Brinkhorst.