KRANT MET GEZAG

Een wereldkrant, een krant voor de wereld. De International Herald Tribune – onder intimi beter bekend als The Trib – afficheert zichzelf graag als het enige echte mondiale dagblad. Gedrukt in verschillende steden in Europa (waaronder Den Haag) en Azië, met een centrale redactie in Parijs, mag de krant met recht `internationaal' worden genoemd. De inhoud is echter onvervalst Amerikaans van oorsprong.

De Herald Tribune is eigenlijk een `knipselkrant', een samenraapsel van de dagelijkse productie van The New York Times en The Washington Post, twee monumentale dagbladen in de Verenigde Staten. De redactie van de Trib in Parijs kiest elke dag artikelen uit deze kranten – vooral achtergronden en analyses – over met name grote buitenlandse issues, met een klemtoon op veiligheid en bestuurskwesties. Dit betekent veel aandacht voor oorlog en vrede, bewapening en crises in regeringen en instituties. De verslaggeving is van een hoog niveau, al is het iets minder dan een aantal jaren geleden. Desondanks is de krant voor menige buitenlandredactie van Europese kranten nog altijd een referentie.

Veel minder is dat het geval voor de rubriek economie, die de krant een jaar of vijftien geleden aanzienlijk uitbreidde om de concurrentie van de Financial Times en The Wall Street Journal het hoofd te bieden. De economie-berichtgeving is omvangrijk, maar zeer algemeen van aard. Genoeg voor een (Amerikaanse) zakenman die een paar dagen op reis is om de ontwikkelingen bij te houden, maar te weinig om het verlangen naar diepgang te bevredigen.

Oorspronkelijk was de Trib vooral een krant voor Amerikanen in het buitenland en dat is nog het beste te merken aan de rubrieken Style en Sport. Op de gezaghebbende mode-verslagen van de onvolprezen Suzy Menckes na, biedt de rubriek Style een fletse keuze van het beste van The New York Times, bestemd voor met name dames met een dikke portemonnee. De sportrubriek legt zich vooral toe op baseball-verslaggeving. Voor Europeanen een weinig interessant deel van deze toch verder zo bijzondere krant.

(Tekst Z.C.A. Luyendijk)