Kerk Servië eist aftreden Miloševic

De Servische orthodoxe kerk eist dat president Miloševic aftreedt. In het belang van het Servische volk en hun eigen zielenheil moet de huidige politieke top terugtreden, zo liet de kerk gisteren weten.

,,Ieder redelijk mens beseft dat de vele interne problemen en het internationale isolement van ons land niet door de huidige regering kunnen worden opgelost'', schrijft de kerk in een communiqué.

De orthodoxe kerk heeft grote invloed op het Servische volk. Hoewel de kerk in het begin van de jaren negentig de Groot-Servische aanspraken in Kroatië en Bosnië steunde, is de verhouding met Miloševic, die wordt gezien als een atheïstische communist, altijd gespannen geweest. Begin 1997 steunde de kerk de massabetogingen tegen Miloševic; patriarch Pavle doorbrak aan het hoofd van de betoging het kordon van de oproerpolitie.

De Joegoslavische president Miloševic zelf werkt momenteel hard aan zijn politiek overleven. President Milutinovic van de deelstaat Servië verbood de extreem-nationalistische Radicale Partij gisteren per decreet uit de regering te stappen. De Radicalen van vice-president Šešelj verwerpen het vredesakkoord met de NAVO en verlieten gisteren de regering. Ze hebben 82 van de 250 zetels in het Servische parlement.

Sommige politieke analisten voorspellen dat Šešelj het decreet zal gehoorzamen nu hij zijn gezicht heeft gered. Hij heeft immers zijn dreigement waargemaakt dat hij de regering zou verlaten zodra de ,,bezetting'' van Kosovo door de NAVO een feit zou zijn. Anderen vermoeden dat de meer gematigde politicus Draskovic bereid is Šešeljs plaats in de regering in te nemen. De oppositiepartijen eisen algemene verkiezingen, en Šešelj zei gisteren dat dit de beste optie was.

Miloševic vertoonde zich gisteren opnieuw in het openbaar. Omgeven door kopstukken van de Socialistische Partij bezocht hij het mijnstadje Aleksinac, waar in april zeventien burgers omkwamen bij een NAVO-bombardement. Miloševic beloofde een voorspoedige wederopbouw, integratie in Europa en warme banden met ,,de progressieve en democratische landen in de wereld''.

Eerder was Miloševic aanwezig bij een militaire ceremonie in Belgrado, waar 3.000 officieren werden gedecoreerd voor hun ,,heroïsche verdediging'' van het land. Een groot deel van de legerleiding kreeg een promotie.

Opperbevelhebber Ojdanic, vorige maand als oorlogsmisdadiger gedagvaard door het Joegoslavië-tribunaal, kreeg een vierde ster. Hij rekende voor dat zijn troepen 61 NAVO-toestellen, 31 robotvliegtuigen, 238 kruisraketten en zeven helikopters hebben neergehaald. Het leger, aldus Ojdanic, moet nu de verwoeste kazernes en hoofdkwartieren herstellen en ,,nieuwe, moderne wapens kopen die agressors kunnen raken waar ze zich bevinden''. (AFP, AP, Reuters)