Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Film

Joodse Beverly Hillbillies

Het grootste verschil met de jaren zeventig is dat het centrale probleem van Slums of Beverly Hills nu geen probleem meer zou zijn. Er is vandaag de dag geen meisje meer in Californië dat het vervelend zou vinden om grote borsten te hebben. Voor Vivian (Natasha Lyonne) is het echter de voornaamste oorzaak van haar tienergetob. Dát en het eeuwige ge-verhuis van haar vader, die wegens huurschulden haar en haar twee broertjes constant bij het krieken van de dag of in het holst van de nacht aanspoort om hun koffers te pakken om elders aan de randen van het Beverly Hills-schooldistrict een andere goedkope huurwoning te betrekken voor zolang als het duurt.

Dat de beslommeringen van deze joodse Beverly Hillbillies zo'n innemende film hebben opgeleverd dankt debuterend speelfilmregisseuse Tamara Jenkins aan haar drie voornaamste hoofdrolspelers: Lyonne (Everyone Says I Love You), vader Alan Arkin (Glengary Glen Ross) en ontwrichte nicht Marisa Tomei (My Cousin Vinny) die met haar op hol geslagen hormonen het huishouden van de Abramowitzjes nog wat verder door de war komt schoppen. Jenkins (1963), die voor Slums of Beverly Hills een aantal in het Amerikaanse festivalcircuit succesvolle korte films regisseerde, baseerde haar film naar eigen zeggen op haar jeugdherinneringen aan `hoe het was om aan de verkeerde kant van Beverly Hills 90210 op te groeien.' Ze doet dat met verfrissende distantie, schuwt grappen over haar eigen joodse achtergrond niet en doet tegelijkertijd toch een beetje terugverlangen naar de overzichtelijke wereld van de jaren zeventig.

Timing, ingehouden spel (ook de anders zo geëxalteerde Tomei) en lekker lijzige dictie maken dat zelfs de meest sleetse formulegrappen over seks en de maatschappelijke onderklasse de slappe lach kunnen opwekken. De scène waarin Tomei haar nichtje een vibrator in de handen douwt, groeit uit tot een hilarisch hoogtepunt van de film, inclusief suggestieve danspasjes en betrapt worden door papa.

Natuurlijk zitten er ook Hollywood-parafernalia in, over Charles Manson, die op T-shirts en posters door de film waart en aan bijna elke locatie in de film wel een anekdote verbonden heeft. Maar ook gastoptredens van Rita Moreno (West Side Story) en acteur/regisseur Carl Reiner (inderdaad de vader van Rob) dragen bij aan de sfeer van vergane glorie en verval die er over de Hills is neergedaald en waar zelfs Lucille Ball geen snoep meer uitdeelt met Halloween.

Slums of Beverly Hills. Regie: Tamara Jenkins. Met: Marisa Tomei, Alan Arkin, Natasha Lyonne, Eli Marienthal, David Krumholtz, Kevin Corrigan, Carl Reiner, Jessica Walter, Rita Moreno. Uitgebracht op huurvideo door Fox Home Entertainment).