Internationale beurzen

LONDEN

Alles stond vanmorgen op de Europese beurzen in het teken van de Amerikaanse inflatiecijfers over mei, die vanmiddag werden gepubliceerd. De Amerikaanse inflatie wordt gezien als cruciaal voor het rentebeleid in de VS, waarover de Amerikaanse centrale banken eind deze maand beslissen. Londen was vanmorgen dan ook roerloos, en verloor 0,3 procent op 6.433 punten.

FRANKFURT

De roerloosheid gold ook de Duitse aandelenbeurs, waar de DAX-index een half procent prijsgaf op 5.316 punten. Autoproducent Volkswagen won op basis van de verwachting dat het aandeel in de EuroStoxx 50-index zal worden opgenomen. Lufthansa moest juist 3 procent achteruit, nadat het bekendmaakte de winstverwachting te verlagen als het economische klimaat in Duitsland niet snel verbetert.

PARIJS

De bankenstrijd bleef de gemoederen in Parijs beheersen. Gisteren werd bekend dat Société Générale zijn bod op Paribas heeft verhoogd, wat Paribas vanmorgen een koersstijging van 5,4 procent opleverde. Banque Nationale de Paris, dat in een gewaagde manoeuvre beide andere banken wil kopen, was onveranderd nadat een officiële reactie op het verhoogde bod van Société op Paribas vooralsnog uitbleef. De CAC-index was een procent hoger op 4.422 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio is vanmorgen lager gesloten. Het Nikkei-gemiddelde van 225 aandelen daalde met 71,82 punten (ruim 0,4 procent) tot 17.210,18. Handelaren schreven dat vooral toe aan winstnemingen. De meeste andere beurzen in het Verre Oosten waren hoger. De koersindex in Zuid-Korea boekte een flinke stijging van 3,2 procent en in Hongkong eindigde de Hang-Sengindex 1,7 procent in de plus. De beurs in Australië sloot met een winstje van 0,04 procent.

NEW YORK

De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York zijn gisteren licht gestegen. Het Dow Jones-gemiddelde kwam uit op 10.594,99 punten, een winst van 31,66 punten (0,3 procent) tegenover het slot van de vorige dag. Vanmiddag komen cruciale cijfers over de Amerikaanse consumentenprijzen naar buiten, en morgen spreekt centrale-bankpresident Alan Greenspan in het Congres. Beleggers denken dan te horen of het Amerikaanse rentetarief eind juni omhoog gaat. Verliezer op Wall Street was Coca-Cola. Het aandeel van het frisdrankconcern zakte 1,65 procent. Oorzaak van de daling is de onrust in België, Nederland en Luxemburg over besmette flesjes en blikjes.