FNV introduceert beeldschermtachograaf

FNV Bondgenoten heeft een tachograaf voor beeldschermen ontwikkeld tegen de ziekte RSI, ook wel muisarm genoemd.

Het in de computer geladen softwareprogramma registreert hoelang en hoe intensief mensen achter het beeldscherm werken. Werkt iemand te lang, dan gaat er onder in het scherm een rood waarschuwingslampje branden.

De tachograaf is gisteren tijdens de tweede nationale beeldschermendag in Ede gepresenteerd.

Ongeveer 40 procent van de ruim 2,5 miljoen mensen die dagelijks achter de computer zitten, heeft last van klachten aan nek, schouders, armen, handen en vingers. RSI (repetitive strain injury) is de beroepsziekte van de volgende eeuw, zei staatssecretarsis Hoogervorst van Sociale zaken en Werkgelegenheid in een toespraak.

,,In de beginfase gaat het om lichte, niet alarmerende klachten die zich alleen voordoen tijdens het werken. In de tweede fase houden de klachten ook na het werk aan. Het verwaarlozen van die klachten kan in de derde fase leiden tot onherstelbare schade aan de gezondheid en zelfs tot arbeidsongeschiktheid.''

FNV Bondgenoten vindt dat werkgevers veel meer moeten doen aan het voorkomen van RSI. ,,Zolang dat te weinig gebeurt, kunnen werknemers, met de tachograaf zelf kijken of zij risico lopen op het krijgen van de ziekte'', zegt J. Warning, bedenker van het softwareprogramma.

Een gebruiker van een computer stelt met een aantal vragen over zijn werksituatie de tachograaf in. Ook moeten mensen een stukje tikken en een oefening met de muis doen. ,,Zo ontstaat een persoonlijk profiel. Werkt iemand veel te lang of typt iemand te veel achter elkaar, dan gaat er een lampje branden. Oranje betekent kijk uit, u nadert de gevarenzone; bij rood zit iemand er al in'', legt de maker van de tachograaf, E. Lambooy, uit.

,,De tachograaf is niet de oplossing voor RSI. Het is een hulpmiddel'', zegt Warning. Staatssecretaris Hoogervorst deelt die mening. ,,Het is natuurlijk eerst en vooral zaak het werk zo te organiseren dat de beeldschermwerker in staat wordt gesteld zijn werk af te wisselen met andere bezigheden. Een functie mag dus niet alleen bestaan uit beeldschermwerk.''

Volgens de wet mag iemand niet meer dan zes uur per dag met een computer werken. Uit onderzoek blijkt dat bijna een kwart van de beeldschermwerkers veel langer achter de pc zit.