Edo de Waart dreigt met boycot

Het Sydney Symphony Orchestra, waarvan Edo de Waart chef-dirigent is, dreigt vanwege de slechte akoestiek niet meer op te treden in de concertzaal van het wereldberoemde Syney Opera House. In een interview het Australische magazine 24 Hours zegt De Waart dat het ontwerp van de zaal `een grap' is omdat de muziek rondcirkelt en verdwijnt in een koepel boven het podium.

Volgens De Waart doen de reflectoren boven het orkest hun werk niet en besteden de musici en hij te veel van hun energie om er nog iets van te maken. De akoestiek in de concertzaal is al lang een van de minpunten van het in 1973 geopende bouwwerk, dat met zijn witte schelpdaken het symbool van Sydney is. De Deens architect Jörn Utzon is inmiddels gevraagd te komen met suggesties voor verbeteringen van de zaal, die overigens niet is uitgevoerd naar zijn oorspronkelijke ontwerp. Utzon gaf in 1966 het werk aan de Opera op, na meningsverschillen over kostenoverschrijdingen. (AP)