`De andere kant van het Wad'

Iedere Nederlander kent het heuvelrijke Limburg, maar wie weet waar het oudste cultuurlandschap van noordwest-Europa ligt? Wie weet dat het Groningse terpdorp Ezinge ouder is dan Rome? Te weinig mensen, vindt de Waddenvereniging. Die is daarom gisteren een landelijke publiekscampagne begonnen die het ruime en weidse kustlandschap van Noord-Nederland met zijn terpen, wierden, dijken en boerderijen bekender moet maken.

Onder de slagzin `De andere kant van het Wad' worden 10.000 brochures verspreid onder gemeentebestuurders en 200.000 gratis `cult cards' die het Waddenkustlandschap onder de aandacht van een breed publiek moet brengen. Ook worden er tv-spotjes uitgezonden op de regionale en landelijke televisie. De reclamespot werd gisteren bij de start van de campagne vertoond.

Volgens de Waddenvereniging is het noordelijk waddenlandschap ondergewaardeerd en verdient het een plaats op de politieke agenda. ,,In het vruchtbare kleigebied van Noord-Groningen woonden 25 eeuwen geleden al mensen'', aldus actiecoördinator Anky Woudstra van de Waddenvereniging.

Woudstra: ,,Veel terpen, kwelderwallen, wierden en slenken zijn er nog. Op dit landschap met zijn prachtige vergezichten, weidse luchten en karakteristieke boerderijen moeten we zuinig zijn.'' Gevaren die de noordelijke waddenschil — van Den Helder tot Nieuweschans — bedreigen zijn volgens de milieuorganisatie gaswinning, grootschalige landbouw zoals kassencomplexen, windturbines en `witte schimmel': de bouw van veelal grauwwitte nieuwbouwwijken die de indentiteit van de oude dorpen zouden aantasten.