Cap Gemini haalt dochter van de beurs

De Franse automatiseerder Cap Gemini SA haalt zijn Nederlandse dochter Cap Gemini NV van de beurs. Cap SA betaalt 2,6 miljard gulden voor de 43,4 procent van het Nederlandse Cap die zij nog niet in handen had.

Het bod gaat waarschijnlijk op 25 juni in. Dat is vanmorgen bekendgemaakt. In een telefonische toelichting zei operationeel directeur G. Unwin van Cap SA vanmorgen dat de volledige inlijving vooral is ingegeven door de wens Cap Gemini NV operationeel beter in te passen in de rest van de organisatie. ,,Cap Gemini NV beschikt over zeer gedegen personeel'', aldus Unwin. ,,Tot op heden hebben wij deze mensen nauwelijks elders in de organisatie kunnen inzetten, omdat daarmee de belangen van de andere aandeelhouders van de NV geschaad zouden worden.''

Een voorbeeld van problemen in de afstemming tussen de Nederlandse en de Franse organisatie is volgens Unwin de situatie die ontstond toen Daimler Benz-dochter Debis anderhalf jaar geleden zijn belang van 24,4 procent in de Cap Gemini SA verkocht. Unwin: ,,Na die verkoop zaten we met een gat in Duitsland. We hadden Cap Gemini NV namens ons de Duitse markt kunnen laten betreden, maar dat hebben we niet gedaan. We wilden de resterende aandeelhouders daarmee niet belasten.''

Het Franse Cap biedt voor elke negen aandelen van het Nederlandse Cap vier eigen aandelen. Gerekend met de slotkoers van gisteren wordt het Nederlandse Cap daarmee gewaardeerd op 2,7 miljard euro (6 miljard gulden) en het 43-procents belang dat het Franse Cap overneemt op 1,2 miljard euro. Dat betekent een premie van ruim 28 procent bovenop de waarde van het Nederlandse Cap gisteren op de Amsterdamse beurs.

,,Een mooie prijs'', zegt financieel analist B. Siebrand van SNS Securities. ,,Cap Gemini NV had een strategisch probleem. Ze waren ingekapseld in de Benelux en hadden een niet overdreven dynamisch management. Daardoor was het bedrijf ondergewaardeerd op de beurs. Voor de aandeelhouders van het Nederlandse Cap is dit een prima mogelijkheid om eruit te stappen.'' Operationeel directeur Unwin wijst erop dat het Franse Cap bij de gedeeltelijke overname geen premie hoeft te betalen voor het verwerven van controle over de Nederlandse dochter. ,,Die controle hadden we namelijk al'', zegt hij.

Het aandeel van het Nederlandse Cap steeg vanmorgen op de Amsterdamse beurs met ruim 20 procent naar 58 euro. In Frankrijk verloor het Franse Cap bijna vijf procent op een kleine 134 euro. Daarmee is de waarde van de transactie gedaald tot 1,1 miljard euro.