Bridgeteam wankelt na vijf nederlagen

Het Nederlandse bridgeteam, dat afgelopen zondag in Malta begon aan het Europese kampioenschap voor landenteams, had zich bepaald een andere toernooistart voorgesteld. Als medaillekandidaat getipt, begon de formatie van captain Jaap Trouwborst en coach Erik Kirchhoff met vier nederlagen op rij, notabene tegen landen van het tweede garnituur.

De daaropvolgende maximale winst op het zwakke gastland Malta had meer weg van het slaan van kleine kinderen. De therapeutische waarde voor het aangetaste zelfvertrouwen was gering. Ook de derby tegen België ging vervolgens verloren. Nederland hing in de touwen en de concurrentie was al aan het aftellen.

Gezien de chaotische voorbereidingsperiode, laaiden de discussies meteen weer op. Was dit wel het sterkste team dat speelde? Waarom zijn Enri Leufkens en Berry Westra, door velen beschouwd als het beste paar van Nederland, er niet bij op Malta? Toch oogt het team, dat nu speelt, op papier niet slecht. Wubbo de Boer-Bauke Muller en Jan Westerhof-Piet Jansen zijn paren met internationaal een grote staat van dienst. In iets mindere mate geldt hetzelfde voor Huub Bertens en Bart Nab. Dit paar haalde verleden jaar nog de kwartfinales op het wereldkampioenschap. Gisteravond, in de zevende match, gloorde er eindelijk licht. Het sterke Spanje struikelde over het ineens goed spelende Naderland. Optimisten houden het er op dat Nederland de klus nu maar op typisch Nederlandse manier moet klaren: kleine nederlagen tegen de zwakke broeders en een stevig saldo tegen de sterke landen.

Noorwegen, dat zijn sterspeler Geir Helgemo heeft thuis gelaten, staat bovenaan in het veld van 35 landen. De 19de plaats voor Nederland is nog niet geheel uitzichtloos. Er moeten nog 26 ronden worden gespeeld. Maar voorlopig moet Nederland het op Malta doen met kleine succesjes. Bij de vrouwenparen hadden Martine Verbeek en Wietske van Zwol lange tijd uitzicht op een medaille. In dit door de Françaises beheerste kampioenschap duikelden Verbeek-Van Zwol in het veld van 130 paren uiteindelijk naar een negende plaats in de eindrangschikking. Vandaag begint ook het landentoernooi bij de vrouwen. Net als in het mannentoernooi leidt een plaats bij de beste vijf tot kwalificatie voor het wereldkampioenschap.