Bird Awards toegekend

De Bird Awards 1999 zijn toegekend aan de orkestleider Henk Meutgeert, de Amerikaanse pianist Cecil Taylor en producent Dick de Winter. De Birds worden uitgereikt in drie categorieën. Henk Meutgeert krijgt de Bird Award Nederland `voor zijn niet aflatende enthousiasme en zijn grote inzet, waarmee hij een unieke plaats heeft veroverd in de Nederlandse jazz'. Cecil Taylor krijgt de Bird Award International `omdat hij de taal van de jazz heeft verrijkt met een nieuw idioom.' Dick de Winter ontving de Bird Award Special Appreciation voor het livejazzprogramma Sesjun, dat hij al meer dan 25 jaar voor TROS-radio produceert. De prijzen worden uitgereikt op het North Sea Jazz festival, dat op 9, 10 en 11 juli wordt gehouden.

Op het festival zal ook voor het eerst de Amerikaanse pianist en producer George Duke te zien zijn. Hij gaat twee concerten geven, samen met zangeres Rachelle Ferrell. Daarnaast is Gary Moore aan het programma toegevoegd. Deze uit de hardrock afkomstige zanger/gitarist ontwikkelde zich de laatste jaren tot een bluesmuzikant. (ANP)